Roman o Londonu

Roman o Londonu

Sjutra će „hrabri sokoli“ na megdan Gordom Albionu. U Londonu.. U Londonu? Pa tamo NI je Dudule! Eeeee, super, eto prilike da ga vide stari drugari. Da se ruče, rukoljube. GuzoljubIli su se nekad, whatever. Stari su to jarani. Iz vremena dok su Dudulu cvjetale ruže i dok nije pušĆen niz vodu. EtE priike da se opet vide stari jarani, i da se izdivane kao u vremenu ljubavi, zabave, bahanalija. Kad se moglo široko, opušteno. No, svaka bajka ima kraj. Poneke i srećan, ova s Dudulom.. napisao bih ja sa DuduKom al nema uporište u faktima jer Dudule dokazuje da je „namazanko“.

Dozira grejač, turi u reeeeeLnu pa prži na tihoj vatri. Prvo je zlosretnoga nena izgorio, hemoroide mu upalio, a nema namjeru da se ustavlja no veli da će da priga ka’ priganice. Dudule kulinar! Šef kuhinje! Proziva Dudule, pa taman lijepo da se vidi, sa onima što su se vazda tiskali u aeroplan, kad igra reprezentacija neđe u inostranstvo, oni što su se trtili, i guzoljubili ne bi li dobili kartu, i bili snimljeni na tribinama ne bi li ih vidio gospodar, njihov, a kum moj, predsednik države. Taman da se utisnu sad, da navijaU.

Sad kad je najpotrebnije, jer „hrabri sokoli“ će primit od Engleza jedno 5 komada. Pa da ih ti „džabaši“ bodre i u porazu. Lako je pjevat i igrat kad je dobro. Evo npr. neću se kladit protiv CG iako je to zicer. A siguran sam da će 90% patriJota to uradit! Onih što navijaju za CG ispred kamera, što „vole“ fuZbalere više no oni im iz kuće. Toliko o patriotizmu. Samo što mi ovaj kum, predsjednik države, to ne kapira baš.. Ili se pravi samo da ne vidi. Jer, da je lud nije, da je glup nije, da je namazan dobro jes’, pa nemoguće je da ne vidi kad mu onaj, što petkom zbori živu istinu (kako li je zbori tek ostalim danima kad „istinu“ onako petkom kameni ?!) „ukliza“ u kadar u neki pg kafić baš KAD SNIMA KAMERA RTCG.

Da se vidi koliko je ljubi? Kameru, državu ili stražnjicu? Pitanje za 01 euro! Za onu prodavnicu „Sve po euro“! A kumova je, basketaška, stražnjica pomodrela od ćokanja u istu. Ka’ da su ga ‘nekcijama gađali! Nije mu lako. Nije. Ako ćemo pošteno i iskreno, treba trpjet toliku količinu poltrona. Uvlakača, podmetača, potirača. I ako ćemo pošteno a da ne griješim dušu, ne mogu kuma mi podvest’ pod ovu kategoriju navijača jer se nikad nije tisk'o u aeroplan da ih prati u inostranstvo. Ponekad tek, na tribine u Pg, i to diskretno.

Nešto se ne sjećam da je skakao lud od ljubavi za nacionalnim bojama, nego bijaše pristojan. Treba bit iskren. Kako mi majka ko đetetu reče „krivo sjedi pravo zbori!“ I ima pravo. Ali ovi okolo predsjednika alavi, pa i za karte, ajd da im se podijeli to. London je dopadljiva destinacija, da vide Londru, pa u njemu i druga im Dudula. Ne znam zašto sam apsolutno siguran da će bježat od njega k'o komunisti od Krsta. Ne što ne bi oni i dalje s njim, da ima vajde, nego jer ga se boje. Bolje da ih ne vidi, može se sjetit da je davao još nekom, a oni misle zaboravio. Nije. Dudule je ‘vato beleške, u tefterče! A tako bi lijepo bilo, da ih Dudule provede kroz Londron, da im pokaže Big Ben, da im pokaže kako otkucava..

Da im pokaže Tower bridge, pa da ih podsjeti na mostove prijateljstva koji su spaljeni.. Neće bit priike. Dudule bi bio turistički vodić, s velikom ljubavlju, za tu priliku. Neće bit zainteresovanih „turista“. Bazaće oni po Londonu samo da ih Dudule ne vodi. Da ih ne vidi. Neće ih moć nać sve da se da u potragu, i da konjicu „upali“ ka’ hemoroide nenu. Neće oni doć tamo. A ako se desi da neko od njih zabasa, pitaće prvo đe je on, pa tek onda đe je stadion. Da budu što dalje, da ne postoji promil šanse da se sretnu. Nema tamo plemenika i bratstvenika da iG čuvaU.

Tamo iG čuva Bobi. A Bobi ne zna za plemenske saveze i za guvno, neobrazovan Bobi, jebi ga.. I s jezikom su ti, žeton dps „navijači“ tanki. I s maternjim, a ne sa engleeeeeskim. Doduše znam jednog koji radi na tom i pohvalim ga. Dakle, uprkos faktu da bi im kod Dudula sve bilo gratis neće ga vidjet nikog od jarana! Presjelo bi im. I onda, biće onaj komentator iz Pive, što se seka s kilo prstenja i što pretErano njeguje mustaće, i tako, poneko minoran, nezanimljiv, pa i Dudulu. A kakav bi to susret bio kad bi došli stari drugari.. u London. Da se napravi parodija na „Roman o Londonu“ velikog Crnjanskog.

Saša Dr.Đurović

Related posts

2 Comments

 1. Pinkaj

  Gdine Đuroviću, imate književnog talenta i iskustva.
  U Vašim kolumnama je izražena plitka ironija i palanački sarkazam, što u širem smislu jeste poenta svake kolumne i meni se dopada, ali to nije dovoljno za Vaš nivo jer ste stara bege škola. Pripovjedačka fabula, groteskni prikazi odnosa palanke i civilizacije, jak zaključak koji tera na razmišljanje…

  Reply
  1. Boja

   Pinkaj mislim da si u pravu.Sasa Djurovic je Bege skola i ponajbolji politicki poznavalac u regionu i sjajan kolumnist ali mislim da je kad pise u Borbi onda pise po onoj koliko para toliko muzike …

   Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *