Rođendan i godišnjica

2

Rođendan i godišnjica

​Uvaženi gospodine,

​Želim Vam srećan rođendan. Danas ste ušli u šezesetu godinu života i, prosečni građani (kakav sam i sâm) znaju da je upravo ta decenija, ona u kojoj će otići u penziju. Ako je posao bio težak, opasan, nezdrav ili stresan – onda se u penziju može otići i ranije. Ja Vam želim dobro zdravlje i ličnu sreću u narednim godinama. Činim to, iako mislim da ste loš čovek, a moje iskustvo govori da za takvu osobinu nemate niti jedno ozbiljno zdravstveno ili sudbinsko opravdanje. Vi ste loš čovek postali zbog svojih slabosti ili ste se, na Vašu i opštu nesreću, takvi rodili. Moj narod i većina građana države patili su zbog tih Vaših osobina, a mnogi su mislili da one, u zajednici sa Vašim neporecivim sposobnostima i inteligencijom, ostavljaju malo mogućnosti da se Vaša nepravedna i neuspešna vlast ne završi tek posle mnogo godina, Vašim biološkim krajem.

Srećom, iako je Sredozemlje u prošlosti volelo diktatore (Salazara, Franka, Metaksasa, Ataturka…), da bi kraj dočekali na vlasti oni po pravilu moraju nešto ostaviti narodu i često moraju da za očuvanje vlasti na kocku stave i sopstveni život. To vuče jedno drugo, jer čak i najluđi diktatori, makar veruju da čine dobro. Siguran sam da ste kao inteligentan čovek vi tačno znali šta činite i da Vas je prevarilo samo to što ste, za strašne a banalne ciljeve koje ste odabrali, na raspolaganju imali sve malobrojnija i sve lošija sredstva.

Konačno, opredelili ste se da se ne brukate i ne rizikujete da Vas sa vlasti svrgne gnevna ulica ili Vas u bezbednost doživotnog zatvora odnese helikopter savezničih marinaca na ispomoći nekoj od federalnih policijskih službi. Računate, vratićete se na vlast zahvaljujući razjedinjenosti sadašnje skupštinske većine, nekompetentnosti vlade koju je podržala Amerika, novoj svetskoj krizi, dubokoj državi, sklerotičnom starcu koji zajedno sa grupom političkih vampira stoji na čelu najvećeg saveza u svetskoj istoriji… Samo, Vi možda ne razumete. Vaša opcija može da se vrati na vlast, baš kao što se to pre čitave decenije dogodilo u Srbiji, samo bez Vas. Vi ste još pre deset godina izbrali da branite svoje, a ne interese crnogorske države i nacije.

Nepravda i nasilje nad mojim narodom nisu bili Vaš zločin. Bili su mnogo gore od toga – oni su bili greška. Omogućili ste obnovu srpstva u Crnoj Gori. Bez namere, iz čiste sebičnosti i hira, možda čak, negde u dubini duše i svesni da će tako biti. Hvala Vam na tome. Da ste bili dobronamerni i istinski rodoljubivi odavno bi ste otišli sa vlasti, a crnogorstvo bi ste afirmisali na osnovama srpstva.

Reč je o starom licemernom političkom receptu: sladak govor, gorka radnja. Da ste tako činili, možda ne bi imali gorljive poklonike među šovinistima i raznim domaćim i stranim fanaticima, ali bi stvorili jednu novu naciju stabilnu i utemeljenu makar onoliko koliko su austrijska i švajcarska. Meni i mojim saborcima postavili bi ste znatno složeniji zadatak.

Ovako, priznajem, nije bilo previše teško. Iako Vas prezirem, kao čoveka koji se zdrav i prav, bez velikih uverenja, ličnih zabluda i preke potrebe, radi proste vlasti, odrekao čovečnosti, ja toliko o politici znam da mi je jasno kako je sušti interes ne samo srpskog naroda u Crnoj Gori, već i celokupnog Srpstva i države Srbije, da Vi takvi što duže ostanete ne čelu DPS-a i crnogorske nacionalističke opozicije. Što duže im ostanete vođa, njihova će tranzicija biti dugotrajnija i teža. Vaša politika, koja je dok ste bili na vlasti bila opaka i štetna za nas, danas je upravo tužno smešna. Vi ste danas zmaj bez vatre i zmija bez otrova.

​Danas je veliki dan. Sretenje – Dan državnosti Srbije. Na današnji dan pokrenuta je srpska nacionalna obnova, na današnji dan Srbi su prvi na Balkanu dobili moderan ustav. Neko će reći da sa Crnom Gorom ovaj dan nema nikakve veze. Ali čak i takav će se svako saglasiti da taj praznik ima značaj za polovinu državljana ove zemlje koji su se izjasnili kao Srbi ili govore srpski. I to je dovoljno za proslavu, makar i zaboravili na savez između vožda Karađorđa i Sv. Petra Cetinjskog, hiljade dobovoljaca koje su iz današnje Crne Gore pohrlile u ustaničku vojsku i ustanke u krajevima koji su do kraja 19. veka bili “Stara Srbija”, a danas su Crna Gora.

Na ovaj dan, pre dvestotinesedamnaest godina srpski narod u Beogradskom pašaluku podigao je ustanak – prvu modernu revoluciju na Balkanu. Doneo je prvu savremenu konstituciju u Istočnoj Evropi posle Poljske. Bio je to najveći narodni ustanak koji je pogodio Osmansko carstvo tokom sedam vekova njegovog postojanja.

​Na današnji dan, pre trideset godina, na Vaš rođendan postali ste predsednik vlade Crne Gore. Zahvaljujući Vašem tadašnjem mentoru Slobodanu Miloševiću, tada ovo nije bio Dan državnosti Srbije, ali neko je mogao pomisliti da je koincidencija Vašeg rođendana i dolaska na čelo izvršne vlasti nekakav znak. Vi tada niste došli na čelo demorkatske vlade i sve ste učinili da ni Vaš ni moj narod takvu vlast ne dobiju.

Ali, sada je to izvesno, dan Vašeg rođendana i tridesetogodišnjica dolaska na vlast, ipak predstavljaju simbol. Reč je činjenici da u slavu istine i pravde mogu raditi dobri i loši ljudi, pokretači i razoritelji, reformatori i piromani. Vi ste izabrali put zla, ali ste nesvesno pomogli trijumfu dobra. Čak i ako pravedna borba srpskog naroda i njegove crkve u Crnoj Gori propadne, to više neće biti zbog Vas. Zbog Vas je naša osam decenija dugotrajna borba završila pobedom. Zahvalio bih Vam zbog toga, mada znam da to nije bila Vaša volja.

2 Comments
 1. Bokelj komentariše

  Hvala Vam genije dr. Antiću!!!

  6
  2
 2. Sd boka komentariše

  Antic kao i uvijek odlican. Bice Srbi vecina u Crnoj Gori

  6
  2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.