Riječ stručnjaka: Dijeljenje privatnih informacija i političkih mišljenja sa chatbotovima poput ChatGPT-a „izuzetno nerazumno“

0

Mike Wooldridge, profesor vještačke inteligencije na Univerzitetu u Oxfordu, kaže da je dijeljenje privatnih informacija i političkih mišljenja sa chatbotovima poput ChatGPT-a „izuzetno nerazumno“, jer sve što se otkrije pomaže u obuci budućih verzija tog programa, prenosi Guardian.

Podcrtao je da korisnici takođe ne bi trebalo da očekuju uravnotežen odgovor na njihove poruke kada koriste te programe jer tehnologija “govori ono što želite da čujete”.

Wooldridge je za Daily Mail rekao da, iako su ljudi pokušavaju da prepoznaju svijest u umjetnoj inteligenciji, to je uzaludan poduhvat. Podcrtao je da se radi o nečemu što “nema empatiju”.

“To apsolutno nije ono što tehnologija ima i što je najvažnije, nikada ništa nije lično doživjela. Tehnologija je u osnovi dizajnirana da vam pokuša reći ono što želite da čujete – to je doslovno sve što radi”, rekao je.

Objasnio je da “treba pretpostaviti da će sve što unesete u ChatGPT biti direktno unijeto u buduće verzije ChatGPT-a“.

A ako nakon toga odlučite da ste otkrili previše ChatGPT-u, povlačenje toga zapravo nije opcija. Prema Wooldridgeu, s obzirom na to kako modeli vještačke inteligencije funkcionišu, gotovo je nemoguće vratiti podatke nakon što uđu u sistem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.