Rezolucija na rezoluciju

0

Piše: Čedomir Antić

​Javio se i Zdravko Krivokapić. Krleža je pisao o “hrvatskom bogu Marsu” – ovaj Krivokapić je “crnogorski Hrist-Bog”. Poručuje svojim Crnogorcima: “Upamet se !” Čudno je to… Pevačice bi htele da glume, glumice da drže koncerte… A Krivokapić, najgori premijer Crne Gore još od vremena imperatora Aurelijana (inače pretka Jova Kapičića) bi da bude mudrac. Na naše stare vladike inače liči čak i po tome što i on ima dve ruke, dve noge, dva oka, jedan nos…

Taj čovek je Crnu Goru zadužio… Baš onako zadužio… Ali kod stranih banaka. Taj politički pajac koji je lagao Srpsku pravoslavnu crkvu… Politički ignorant epskih razmera. Lažnjak, koji je prevario sopstvenu izbornu listu, pa samostalno, mimo njenog programa dogovorio vladu… Konačno, mizerija koja je omogućila donošenje druge razolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

Ovaj poklonik “Narodne sloge” – ujedinjenja političkih ustaša i Srba – govori nešto o podelama u narodu. Osuda hrvatskog koncentracionog logora Jasenovac, tvrdi on, podeliće građane Crne Gore. Pitam se, kako će ih podeliti? Verujem da se junačke Cuce, koje su ispilile ovog političkog Benija Hila, osećaju duboku tugu zbog moguće osude Vijekoslava Maxa Luburića, Dinka (Pravog) Šakića,nežnu mu ženicu Nadu Esperancu, te crnogorsku braću Rojnicu ili Vrbana… Jer, Zapad je to… Ipak su u pitanju nekakve vrednosti. European values (jer Krivokapić spiks inglez, predavao je đeci na Cetinje informatiku da se dodvori popovima, a i održa je predavanje na Oxford). Naglašavam: u ono vreme, osim ako ne mislimo da su Britanska ostrva koja su manje Evropa nego Istambul, upravo su Nemačka, Višijska Francuska i Hrvatska bile bastion evropejstva.

Ova potpuno necivilizacijska rezolucija o Jasenovcu, podeliće region i uvrediti demokratsku Hrvatsku – čiji su osnivači, istina, na Križnom putu rafalnom paljbom poubijali, u broju od jedno tri Srebrenička masakra, mnoštvo ustaša, ali i pravih civila. Zašto bi ih mi Srbi na to podsećali? Važno je da je politički mikrob iz Cuca, podebeli guzonja višestrukog identiteta, svojim vizionarskim pristupom na vreme sve rešio i pomirenje doneo.

A da li je Crnoj Gori, kad je već reč o jedinstvu građana i regiona, trebalo da donese dve (2, DVIJE) rezolucije o zločinu u Srebrenici? To je delo Zdravka Krivokapića. Malo su ga crnogorski frankovci iznenadili ovim predlogom, ali se on uhvatio za to kao somče na bućkalo, pa je još prvo pohvalio principijelno držanje svog ministra Vladimira Leposavića, a onda ga je pustio niz vodu i smenio.

Da li je pomiritelj i slogetvorac, po nacionalnosti Ratluk, Zdravko Krivokapić, razmišljao o sitnicama kao što je istina u vezi sa rezolucijom koja ugrožava Republiku Srpsku i svađa 40% stanovnika Crne Gore sa ostalima? Da li je znao da je cilj donošenja rezolucija ukidanje Srpske i progon Srba iz Bosne i Hercegovine? Da li mu je poznato da su BiH, Srbija i Hag za zločin u Srebrenici kaznili desetine svojih građana, a da za zločine nad Srbima u tom gradu, a stradale su stotine, nije kažnjen niko? Da li zna da je zločin genocida dosuđen petorici Srba: dvojici je presuda preinačena, a na osnovu trećeg koji se branio ćutanjem su osuđeni predsednik Karadžić i general Mladić? Da li zna da je komandir policije u Srebrenici svedočio da su Bil Klintion i Alija Izetbegović dogovorili da u Srebrenici bude ubijeno pet hiljada Muslimana da bi Srbi postali žrtve napada NATO-a. Kakav je to genocid ako u kasarni u Srebrenici sve vreme deluje jedinica britanskog SAS-a? Nedavno je objavljena i naredba britanskoj avijaciji da ne leti nad Srebrenicom tih dana? Kakav je to genocid u kome se ne zna da li je ubijeno 3, 4, 6 ili više od 8 hiljada osoba i ako godinama nije moguće sakupiti više od 1,500 autentičnih leševa. Kakav je to genocid kada su kao njegove žrtve javno i bez skrivanja sahranjeni i borici, stradali dve godine ranije sa puškom u ruci? Kakav je to genocid ako niti jedan zločinac koji je streljao zarobljenike nije osuđem, a onaj jedan koga su identifikovali poslužio je kao svedok pa je uskoro oslobođen?

Zašto Zdravka Krivokapića boli ako Skupština Crne Gore osudi ustaše, a raduje ga osuda srpskog naroda?

Pre nekoliko dana objavljena je aspiracija Fakulteta za crnogorski jezik da u crnogorsku baštinu sabere sve što je napisano i objavljeno u Crnoj Gori, od strane njenih građana. To je bez sumnje i mišljenje ovog, najnsposobnijeg premijera u istoriji Južnih Slovena. On je govorio da je Crna Gora matica Srba u ovoj državi.

Da zaključim: nećete nas više nikada prevariti. Znali smo ko su Spajić i Milatović – u igri koju igramo još se ne zna pobednik, ali nema naivnih. Krivokapić je poslednji živi primerak prevare koja je podmetnuta srpskom narodu, sledeću očekujte za jedno dve hiljade godina, možda se do tada – ako nas bude – ovde u našim zemljama, i rodi pokolenje naivno u meri dovoljnoj da poveruje onome ko je bio spreman i sposoban da obmane jednog mudrog mitropolita.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.