Raonić: Nezakonito postupanje službenika ANB-a treba da istraže hrabri, časni i upućeni ljudi

0

Ovo je prvi javni dokaz, za nešto o čemu se samo moglo do sada spekulisati. Ovo je višestruko ozbiljan problem i vjerovatno prva u nizu afera, koja će ukazati na neodložnu potrebu reforme ovog dijela sektora bezbjednosti, koji drži kontinuitet od Drugog svjetskog rata, kazao je Vijestima predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić komentarišući spaljivanje dokumentacije u ANB-u.

“Na osnovu ovih saznanja, treba da se vode postupci protiv nalogodavaca tih praćenja i uništavanja, kao i neposrednih izvršilaca, obavještavanje građana koji su bili predmet ovih obrada”, kazao je Raonić.

Na pitanje da li je moguće doći do dokaza i do kraja otkriti šemu osoba, koje su u tajnoj policiji radili mimo zakonskih ovlašćenja, rekao je da je riječ o sistemu koji je 75 godina funkcionisao bez civilne i parlamentarne kontrole – izvan zakona.

“A sada na čelu institucije imamo funkcionera bez iskustva u ovoj oblasti, bez mogućnosti da formira saradnički tim kakav bi bio idealan, ne treba očekivati brze pomake. Niko ne treba biti naivan da su inkriminišući podaci u digitalnom dobu ostavljeni novim vlastima, pa će ovo biti veoma mukotrpan posao, koji moraju da iznesu hrabri, časni i upućeni ljudi, spremni na brojna odricanja”, naveo je on.

Rezultat njihovog rada bi bilo, kako dodaje,  konačno oslobađanje građana od sindroma OZNA/UDBA i konačno uvođenje nacije u red civilzovanih, demokratskih društava u kojima je tajna policija zaštitnik bezbjednosti, a ne politička policija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.