Raković: Srpska pravoslavna crkva je jedino ime

4

Povodom gradskih izbora u Nikšiću i opštih prilika u Crnoj Gori, gost Inostrana na Televiziji Vojvodina bio je istoričar dr Aleksandar Raković.

Raković se u emisiji osvrnuo i na nacrt temeljnog ugovora koji uskoro treba da potpišu Srpska pravoslavna crkva i Crna Gora. Prema tom tekstu, koji su episkopi iz Crne Gore 11. marta 2021. predstavili Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, kovanica “Pravoslavna crkva u Crnoj Gori” četiri-pet puta je više upotrebljena od imena Srpska pravoslavna crkva.

S tim u vezi Raković je u vidu retrospektive kazao da je na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, odmah posle secesije Crne Gore (2006), doneta odluka o osnivanju Episkopskog savjeta Crne Gore koji je vremenom preimenovan u Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Takođe, Sveti arhijerejski sabor je na istoj sednici u maju 2006. dodelio počasnu odnosno “liturgijsku titulu arhiepiskopa cetinjskog” mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Namera Svetog arhiejerskog sabora bila je, pojašnjava Raković, da osnivanjem episkopskog savjeta i arhiepiskopskom titulom “zbune Đukanovića”. Međutim, Đukanović kao što smo videli nije bio nimalo zbunjen. S druge strane, kovanicom “Pravoslavna crkva u Crnoj Gori” i počasnom titulom “arhiepiskopa cetinjskog” zbunjen je verujući narod, pa čak i manji ali uticajni broj sveštenstva koji je pomislio da deluje u okviru Arhiepiskopije cetinjske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a ne Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Raković kaže da se takav tip zabune, ili nešto nalik tome, uočava u tekstu Gojka Perovića povodom dolaska mitropolita Onufrija u Crnu Goru prošle godine, kada piše da “dolazak crkvenih velikodostojnika iz Ukrajine, predstavlja podršku sestrinske Crkve – Crkvi u Crnoj Gori”. Kako dve eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka) mogu biti sestrinska crkva autonomnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije? Naravno, ne mogu to biti nikako, pa ili je Perović zbunjen ili je reč i iskazanoj pretenziji da “Crkva u Crnoj Gori” postane samostalna tj. autonomna u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Stoga, naglasio je Raković, trebalo bi da Sveti arhijerejski sinod utvrdi da, kada je reč o temeljnom ugovoru, ime eparhija u Crnoj Gori može biti samo Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, da se iz upotrebe nadalje isključi zbunjujuća kovanica “Pravoslavna crkva u Crnoj Gori” i da se počasna arhiepiskopska titula veže personalno samo za mitropolita Amfilohija a ne za naredne mitropolite crnogorsko-primorske.

Srpska pravoslavna crkva treba da izbegne bilo kakve neprincipijelne kompromise, posebno sada kada je Đukanovićev režim prošlost i nema više potrebe za bilo kakvim mimikrijama koje dodatno mute vodu u komplikovanim prilikama Crne Gore, zaključio je Raković.

Izvor: Vidovdan.org

4 Comments
 1. Listantisatanista komentariše

  Pravo u centar. To je ključ sve politike koja se tiče Srbije i Crne Gore. Siguran sam da će tako i biti: ukidanje eparhijskih saveta (u SAD i CG) i naziva Pravoslavna Crkva u CG.
  To je bila i volja ogromnog broja episkopa koji su podržali trojicu kandidata za Patrijarha SPC, među kojima nije bilo pristalica raskola.

  22
  3
  1. Sd boka komentariše

   Rakovic kao i uvijek odlican. Bice Srbi vecina u Crnoj Gori

   19
   4
 2. Ksilofon komentariše

  Ja mislim da si nam dosta pomogao. Tu negdje koliko Medo.

  Hvala i pozdravi Vučka.

  4
  22
 3. Marko komentariše

  Vidite mu samo facu🤣

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.