Rakčević pisao ministarstvu: Zabranite gradnju na parcelama u podnožju brda Gorica

0

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević uputio je zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine za stavljanje moratorijuma/zabrane na gradnju na parcelama u podnožju brda Gorica, na prostoru kluba Boćara i nekadašnjih teniskih terena, kako bi se spriječila devastacija vrijednog prostora uz samu kapiju park- šume.

“Usljed jako čudnih dešavanja i višedecenijske institucionalne konfuzije, pravo korišćenja nad predmetnim parcelama ukupne površine 8,392 m2 pune 43 godine imao je Streljački savez Crne Gore, bez ijednog valjanog dokaza i na bazi ‘javnog izlaganja’ iz 1978. godine, da bi državni Katastar tokom 2021. godine odobrio pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, nakon čega na nezakonit način Streljački savez (SCCG) postaje vlasnik predmetnih parcela u srcu našeg Grada. Zbog toga smo krajem prošle nedelje podnijeli i zasebnu tužbu Osnovnom sudu, radi utvrđivanja prava svojine, kao i izricanja mjere privremene zabrane raspolaganja navedenim zemljištem, jer na bazi svih pribavljenih dokaza nemamo dilemu da je predmetna radnja potpuno nezakonita i suprotna odredbama Zakona o svojinsko pravnim odnosima, te da samo Glavni grad – Podgorica može imati pravo svojine nad predmetnim parcelama”, istakao je Rakčević.

On je dodao da je po još uvijek važećim planskim dokumentom na predmetnim parcelama predviđena gradnja objekta maksimalne bruto površine od 10,814 m2, spratnosti P+3, a parametrima DUP-a nije isključena ni mogućnost izgradnje stambenog objekta na toj lokaciji.

“Zbog svega navedenog, tražio sam od resornog Ministarstva da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, a do rješavanja imovinsko-pravnog spora ili usvajanja novog DUP-a ‘Nova Varoš 2’ (koji je u izradi), proglasi moratorijum na gradnju na predmetnim parcelama, kako bismo sačuvali jedan od najvrednijih prostora u srcu Podgorice, koji se – nakon izgradnje Istočne tribine, pripadajuće podzemne garaže i rješavanja imovinskog spora – mora urediti na potpuno drugačiji način. Nadam se da će Ministarstvo usvojiti našu inicijativu i na prvoj narednoj sjednici Vlade, kroz jednostavan mehanizam izmjene Odluke o izradi DUP-a, proglasiti moratorijum na gradnju i sačuvati javni interes građana/ki Podgorice”, poručio je Rakčević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.