Radonjić: Čovjekova suština se ne svodi na najedanje i napijanje, ne odričemo se svojih predaka i sebe

6

Piše: Luka Radonjić

“Ljudi ovdje i dalje prvo misle o naciji, a poslije o tome šta će jesti sjutra”. Dritane, i ti i nositeljka liste URA-e koja je autorka ove izjave, naši preci nisu birali istorijske procese koji su nas zadesili, ali su u okviru tih procesa napravili svoj izbor. Taj izbor je bio duhovni, nacionalni, civilizacijski opstanak. Da im je prioritet bio što će da jedu sjutra, izgubili bi i ime i prezime i vjeru i naciju i kulturu i jezik, izgubili bi i sebe. Ali nisu. Takvi kakvi su bili, vjerovali su da se čovjekova suština ne svodi na to da se najede i napije, a posebno ne da se zbog toga odriče svojih predaka i sebe. Slično je i sa nama. I mi smo se našli na konstantnom udaru i pokušaju otimačine naše istorije, kulture, jezike, svega. Ništa nepoznato u istoriji svijeta, osvajači su vazda išli na ona područja koja su geostrateški frekventna, a imaju lijepu zemlju i lijepe žene. Mi nismo birali da naša braća pokušavaju da falsifikuju istoriju i da nas još decenijama kritikuju, što je kao takvu nismo prihvatili. To nije naša odgovornost.

Talentovan si političar, imaš vlast, data ti je podrška u Skupštini, na osnovu Sporazuma koji je kopija programa vaše stranke formirana je vlada, koliko vidim i u Nikšiću ćete biti pozvani na razgovore… ne može šire od toga. Pa izvoli raspušti šovinističke narative, nemojte da im se šlihtate i demontiraj korupciju koja ih decenijama snabdijeva i proizvodi, jer je tu ključ. I dobićeš građansko društvo sa Srbima u njemu, kao najboljim sagovornicima, saradnicima i graditeljima. To nećeš riješiti banalnim pričama o frižideru ispred nacionalnog imena. To se rešava ekonomskom politikom u okviru koje niko ne gubi svoj identitet, rešava se medijima, prosvjetom, kulturom – kroz dijalog i konsenzus. Dok se to ne riješi, mi sa linije odbrane našeg identiteta nećemo odstupati. Ni santimetar.

A tada ćete i vi shvatiti da su ovi ljudi, koji sa ponosom i bez stida dižu trobojke, a na koje se vaši mediji žale, jednako privrženi svojoj zemlji, kulturi i identitetu. I što je najvažnije, imaju pravo na to.

6 Comments
 1. Dr.Kobilic komentariše

  Tako je Lucci. Dritan da postane Srbin. Tako su mu predci odabrali dodajuci -ic. I da se ne opterecuje nacijom.

  21
  2
 2. Ksilofon komentariše

  Nikad Dritan nije rekao da mu smeta trobojka.

  6
  7
  1. Sd boka komentariše

   Odlicno napisano. Nema predaje Da li ce sloboda znati da pjeva kao sto su suznji pjevali o njoj

 3. Vera komentariše

  Odlican tekst.
  Samo da ga Dritan procita
  i obuzda ekstremiste u svojom redovima.

  5
  1
  1. Pera kojot komentariše

   Dritan vazda moze da ode sa dps. I viopet izvisste. No neka svi obuzdaju ekstremiste. Neka vam servskog sveta po cijeli dan

 4. Pera kojot komentariše

  Da samo što pravljenjem od CRne Gore26 okruga Srbije nije zadovoljno onih drugih 70% naroda koji zivi pored tih 30% Srba( a vjerujem i dobar dio samih Srba) . Jeli su korijenje svi preci današnjih prsvoslavaca u CG i svi imaju pravo na svoje vidjenje CG u granicama koje istorija moze podržati( bez lažnog dukljanstva i prenapuvanog komitskog sr.anja). Ne ide se kod Šizoja svaki dan na kanabe ako se misli na suživot i zajednicku buducnost( a ni kod Rame). I da bi se srušio stari sistem taj tvoj DF mora da ponudi kvalitetan,pismen i učen kadar. A ono što oni nude je bukvalno uhljebi,nivoa BS,SD pa čak i gore. 30g izolovanosti od sistema je skupo plaćeno,DF je osakacena partija bez ikakve mogućnosti, da sem masovnošću, doprinese napretku CG. Razmisli o ovome moj analitičaru.braća vazda sluge nilad!!! Sns=Df. Srbima trebaju bolji od Pipuna a pogotovo Koljenice,to su trećeligaški politikanti,profi Srbi. U Nk je narod uprkos medijima iz Srbije i parama vec pokazao da biti Srbin znaci nesto drugo od onoga što propagira Pipun na Pinku( zalosno i tragicno glup nastup)

  1
  4
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.