Računica je jasna: Vlada može da se obori jedino uz pomoć DPS-a; Ko to bude radio, taj radi za Mila, Brana i ekipu!

0

Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem od samog početka je imala problema, ali su produbljeni najnovijim sukobom dva konstituenta, Spajićevog Pokreta Evropa sad i Bečićevih Demokrata.

Nesuglasice oko izbora v.d. direktora Uprave policije i njegov konačan izbor juče rano ujutro, dovele su do još većeg mimoilaženja između PES-a i Demokrata, koje su ovih dana pominjanjle i jedan scenario koji priželjkuje DPS.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) je imao svoju viziju kadrovskih rješenja u sektoru bezbjednosti.  Zalagao se da v.d. direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović, dok je Milojko Spajić (PES), smatrao da će tu funkciju bolje obavljati Aleksandar Radović. Na kraju nije ispunjena Šaranovićeva zamisao, pa je oko tri sata poslije ponoći, 13. marta, Aleksandar Radović imenovan za v.d. direktora UP.

Demokrate ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Pokret Evropa sad na čelu sa Spajićem izabrao kandidata koji nije po ukusu ministra Šaranovića i takav razvoj događaja je doveo do prijetnji Demokrata da će da napuste izvršnu vlast, što bi moglo da dovede do pada 44. Vlade.

S obzirom na to da su Demokrate osvojile sedam mandata na poslednjim parlamentarnim izborima, njihov izlazak iz Vlade bi značio da većina koja trenutno broji 46 poslanika, spada na 39.

Zna se da je 41 poslanik podrške dovoljan za formiranje Vlade, a i za izglasavanje nepovjerenja istoj. Ukoliko Demokrate izađu iz Vlade, na njihovo mjesto bi mogla doći Bošnjačka stranka, čijem ulasku u izvršnu vlast se Demokrate oštro protive.

Sada Bečićeva partija mora da se odluči, da li želi da omogući ulazak Bošnjačkoj stranci u 44. Vladu ili da nastavi da se bori za bolju Crnu Goru unutar trenutne paralmentarne većine.

Takođe, kako u Ustavu piše, Skupština može izglasati nepovjerenje Vladi, ali taj predlog treba da podnese najmanje 27 poslanika.

S obzirom na to da Demokrate imaju sedam poslanika, DPS 21, zna se da bi Demokratska partija socijalista objeručke prihvatila da obezbijedi potpise podrške za izglasavanje nepovjerenja 44. Vladi.

Računica je jasna: DPS (21), Demokrate (7), URA (4), HGI (1), Albanska alijansa (1), kao i Bošnjačka stranka sa 6 poslanika (ukoliko ipak odluče da ne ulaze u 44. Vladu) i ostaje još jedan poslanik sa neke od lista koga bi DPS mogao da „kupi“, kao što je radio u prošlosti. Znači, DPS, Demokrate, URA, Albanska alijansa, Bošnjačka stranka zajedno mogu da prikupe 40 glasova za izglasavanje nepovjerenje 44. Vladi.

Bečić, Šaranović i ekipa iz Demokrata treba da progutaju knedlu za dobrobit Crne Gore i pričekaju sa donošenjem odluka koje bi samo pomogle DPS-u da se vrati u velikom stilu.

Mandat v.d. direktora policije traje šest mjeseci, tako da u tih šest mjeseci može mnogo toga da dogodi. Ukoliko gospodin Lazar Šćepanović ne bude doprinio daljem čišćenju sistema od kriminala i korupcije, za šta se ministar Šaranović zalaže, v.d. direkotra Uprave policije može biti smijenjen od strane Vlade, što i sam ministar zna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.