Prvi put ugrađen implant u ljudski mozak

0

Kompanija za medicinsku tehnologiju Neuralink, u vlasništvu Ilona Maska, po prvi je put ugradila implant u ljudski mozak.

Implant kompanije Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom, kao i drugom tehnologijom.

Prošlog maja je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima. Implantat ima 1.024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

Za kliničko ispitivanje, Neuralink je tražio pacijente s tetraplegijom, paralizom u nogama i rukama. Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale i to bi trebalo biti dovoljno da se zamisli pokret za upravljanje kursorom na kompjuteru, na primjer. Čak i uz uspješne operacije, pacijentima mogu proći mjeseci da nauče upravljati kompjuterima uz pomoć svoji misli.

Nekoliko konkurenata ‘u igri’

Istraživanje ovakvih veza mozga i kompjutera traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Neuralink ima nekoliko konkurenata koji se također nadaju komercijalnoj upotrebi tehnologije.

Jedna od njih, Precision Neuroscience, želi svoj implantat, koji takođe ima 1.024 elektrode na filmu, pričvrstiti za mozak na minimalno invazivan način vrlo finim rezom na lobanji.

Rival Synchron koristi 16 elektroda kako bi putem krvnih žila doveo svoj sistem u prava područja mozga.

Kliničko ispitivanje Neuralinka planirano je u trajanju od šest godina, prenosi Hina.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.