PROPAST ZAPADA

1

Piše: Bećir Vuković

 

“Na nebu smo 78 dana gledali propast Zapada.”

Novica Tadić

Budimo dorasli svijetu tako što ćemo ga razumijeti, opšte je mjesto koje istrajava od početka svijeta.

Ako ne razumijemo NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine – zadnje godine 20. vijeka – onda ne razumijemo ni 20. vijek.

Da se ciklični tok istorije ne bi ponavljao, baš istorija mora odgovoriti zašto su samo deset godina poslije rušenja Berlinskog zida, zapadni fašisti opet rušili Beograd.

Sioran akcentuje da je – propast Zapada – počela padom Austrougarskog carstva.

Ni Osvald Špengler nije slučajno 1918. godine objavio “Propast Zapada”.

Iste godine završen je Prvi svetski rat, a sa mape Evrope izbrisano je Austrougarsko carstvo.

“Propast Zapada” – svojevrsna filozofija društva i istorije – još nije ni prelistana u nekim svetskim zabitima kao što je Montenegro…!

Embrouz Birs skicira da je Zapad onaj dio svijeta koji leži zapadno od Istoka..?

Uglavnom ga naseljavaju hrišćani – moćno pleme licemera – čije su glavne industrijske grane – ubistvo i prevara. Oni to vole da nazivaju “rat” i “trgovina”.

Inspirisani Birsom – pitamo – gdje se danas 24. marta 2021. godine, nalazi ministar trgovine Crne Gore, odn. ministar vanjskih poslova Crne Gore..?

Imate precizan odgovor: ministar trgovine Crne Gore, odn. ministar vanjskih poslova, danas 24. marta, boravi u Briselu, odn. u sjedištu NATO – a.

A gdje je predsjednik nove vlade..?

Kad je išao u kampanju tokom ljeta 2020. godine, i tražio glasove od majki pobijene djece, sadašnji premijer položio je cvijeće na spomenik u Murinu.

Ali, kad je postao premijer, 24. marta 2021. godine, nije došao u Murino da položi cvijeće..!

Kad je položio cvijeće na spomenik ubijenim đacima u Murinu, budući predsjednik vlade rekao je: ako postanem predsjednik vlade, prvo što ću uraditi, posjetiću Murino..!

Elem, vlast se promijenila, ali ni ove godine nije dozvoljeno polaganje vijenca i paljenje svijeće u kasarni u Danilovgradu, gdje je poginuo prvi vojnik SR Jugoslavije od NATO bombardovanja.

Polaganje vijenca ne uklapa se u famozni “Sporazum” kojim je nova vlast još jednom priznala lažno Kosovo, radi čega je “Milosrdni anđeo” bombardovao Srbiju i Crnu Goru.

Ne otići u Murino i kleknuti na mostu gdje su ubijeni đaci na putu za školu, govori o smrti kulture u Crnoj Gori, i kraju istorijskog razvitka, poslije kojeg slijedi ono što danas vidimo u obliku komitskog pokreta, odn. slijedi neminovno vraćanje u bezistorijsko stanje…

Istorija nije oprostila nikome ko je zaboravio grijeh, i prolivenu krv djece.

U Crnoj Gori još nema vlade koja će na spomenik đacima u Murinu položiti vijenac.

Vlast koja je iz čitanki izbacila “Krvavu bajku”, nikad neće položiti cvijeće na spomenik ubijenim đacima u Murinu..!

I nova vlast ide stopama stare vlasti. Stopu u stopu.

Kasarna u Danilovgradu nalazi se u neposrednoj blizini groblja fašista iz Drugog svetskog rata.

Svaka dosadašnja “demokratska” vlast u Crnoj Gori prije će položiti cvijeće na grobove fašista u Danilovgradu, nego na spomenik đacima u Murinu.

Vijenac, koji nova vlast nije dozvolila da se položi u kasarni u Podgorici – trebalo je prisloniti uz zgradu Vlade..!

1 Comment
  1. LipaLipa komentariše

    … i pored nekih istinitih. konstatacija zapazanja. … ova “kolumna” bas zato licemerna. preferira duple arsine. … naravno da apostol CG u Brisel. nato. … ne mozemo mi sebi dozvoliti. taj luksuz. da se tamo. ne pojavimo. … i neki drugi. posebno presjednici. skoro savaki drugi dan u Berlin. Pariz pa i Brisel. … ne mozemo mi mali. ni zaba. prst u oko. nato. EU. ocigledno. … nece nama zamjeriti. zrtve. nato agresije. sigurno. … zmjerice nam. one. svako mudar. ako ne budemo mudro. … aj’ zdravo. …

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.