Promocijom stripa do edukacije o saobraćaju

0

Tokom ove sedmice ALFA Centar je održao prvi saobraćajni čas za učenike prvog razreda četiri osnovne škole gradskog područja, sa najvećom saobraćajnom frenvencijom u Nikšiću: OŠ ,,Luka Simonović“, OŠ ,,Ratko Žarić“, OŠ ,,Olga Golović“ i OŠ ,,Mileva Lajović Lalatović“.

„Učenicima smo kroz interaktivno predavanje predstavili saobraćajni strip ,,Alek i Ana“, koji je zabavnog ali i edukativnog karaktera i prenosi važne poruke o bezbjednosti u saobraćaju, kao što su: bezbjedno kretanje pješaka, prelazak ulice na pješačkom prelazu i semaforu, pravila koja se primjenjuju prilikom noćnog kretanja, sigurne zone za igru i vožnju biciklom, kao i obaveza korišćenja pojasa i autosjedišta. Takođe, stripom smo promovisali dvije važne oblasti: biciklizam, kao najzdraviji i ekološki najprihvatljiviji vid prevoza i zaštitu ranjivih kategorija društva u saobraćaju, kao što su osobe sa invaliditetom“, rekla je Vladana Mitrović, predstavnica ALFA Centra.

Mitrović je istakla da će se, uz pomoć ovakvih i sličnih časova, uticati na formiranje generacija koje će opominjati druge ukoliko primijete kršenje saobraćajnih pravila, čime će se uticati na mijenjanje loših i ukorijenjenih navika u našoj saobraćajnoj kulturi.

Časove su održali predstavnici ALFA Centra, sa predstavnicima Uprave policije, Vladimirom Ivanovićem i Gordanom Striković.

Elektronska verzija stripa dostupna je na web sajtu ALFA Centra: alfacentar.org, dok će šira javnost sa stripom biti upoznata na glavnom gradskom trgu, na kojem će stranice stripa izložiti na velikim panoima.

Saobraćajni časovi održani su u okviru projekta ,,Strip za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju – Alek i Ana“, koji je podržalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.