Predstavnički dom osudio Trampove rasističke komentare

0

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, rasistički komentari predsjednika države Donalda Trampa o članicama Kongresa iz manjinskih zajednica.

Za rezoluciju su glasale sve demokrate i četvoro republikanaca.

Rezolucijom, usvojenom sa 240 prema 187 glasova, snažno se osuđuju Trampovi “rasistički komentari koji su legitimizovali i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i ljudima drugih rasa”, prenosi Glas Amerike.

Tramp je ranije poručio da članice Kongresa treba da napuste SAD “ako nijesu zadovoljne” a jedan novinar ga je pitao kuda bi trebalo da odu.

“To je na njima. Gdje god žele – ili mogu da ostanu”, odgovorio je Tramp za vrijeme sastanka kabineta i dodao da treba da vole, a ne da mrze zemlju.

Tramp je više puta napadao četiri članice Predstavničkog dom Ilhan Omar, Aleksandriju Okasio-Kortez, Ajanu Presli i Rašidu Tlaib, od kojih nijedna nije bjelkinja.

Republikanci, koji su manjina u Predstavničkom domu, su, međutim, osudili rezoluciju.

“Sve je to politika”, istakao je republikanski lider u donjem domu Kongresa Kevin Mekarti, dok je kongresmen Stiv Skalis, drugi po rangu republikanac u Predstavničkom domu zaljučio da je to “samo još jedna prilika da se napadne predsjednik”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.