Predstavnici MERT-a učestvovali na 70 sastanku UN TOURISM komisije za Evropu

0

Na 70. sastanku UN Tourism Komisije za Evropu, koji je održan u Tirani, učestvovale su v.d generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma i izradu propisa, mr Svetlana Šljivančanin, i kontakt tačka za UN Tourism za Crnu Goru Maja Kovačević.

Sastanak je okupio najviše predstavnike iz 40 država.

Sastanak su otvorili generalni sekretar UN Tourism Zurab Pololikašvili, premijer Albanije Edi Rama i ministarka turizma i ekologije Albanije Mirela Kumbaro Furđi.

Na sastanku Komisije su predstavljeni ključni ostvareni rezultati, sa osvrtom na strateške ciljeve i prioritete, ribrendiranje organizacije, ali i podaci o turističkom prometu i brojne inicijative. Na sastanku je usvojen okvir za Agendu za Evropu.

Šljivančanin je ukazala na značaj turizma za Crnu Goru i izrazila zahvalnost UN Tourism za najnoviju tehničku podršku kroz grant Aviarepsa,a koja se odnosi na destinacijski marketing.

Istog dana održan je i 2. sastanak Radne grupe za Jugoistočnu Evropu, a teme su bile investicije i nelegalno kratkoročno iznajmljivanje smještajnih kapaciteta tzv. „short-term rentals“.

Šljivančanin se osvrnula na stanje u Crnoj Gori, sa fokusom na najvažnije investicije u sektoru, i to u infrastrukturu na skijalištima, vrijednosti oko 112 miliona eura i investicije u 16 hotela u južnom i sjevernom regionu, vrijednosti oko 450 milona evra. Kad je riječ o kratkoročnom iznajmljivanju potvrdila je uticaj online platformi na njihovu ekspanziju, osvrnula se na zakonodavni okvir u Crnoj Gori i ukazala na značaj regulative Evropskog parlamenta u ovoj oblasti.

Na marginama 70. sastanka Komisije za Evropu, održana je i konferencija „Investicije u turizmu i ekonomski razvoj u Evropi“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.