Predlog DPS-a: Hoće da produže mandat lokalnim parlamentima

2

Vladajuća koalicija podnijela je Skupštini Crne Gore prijedlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se omogućava produženje mandata lokalnom parlamentu u slučaju da on ističe „i za vrijeme vanredne situacije“, a ne samo vanrednog stanja.

Dopunom člana 37. Zakona o lokalnoj samoupravi omogućava se produženje mandata Skupštine u slučaju da on ističe i za vrijeme vanredne situacije, a najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su je izazvale. Na taj način će se, osim vanrednog stanja, obuhvatiti i vanredna situacija.

„Ovim će se omogućiti lokalnoj samoupravi da nastavi obavljanje poslova iz svoje nadležnosti zarad ostvarenja pretpostavljenog javnog interesa, sve do datuma održavanja izbora, odnosno konstituisanja novog saziva Skupštine, kada se za to budu stekli uslovi”, navodi se u prijedlogu dopune.

Dopunom je propisano stupanje na snagu zakona danom objavljivanja u ,,Službenom listu Crne Gore“, zbog nastale epidemiološke situacije i neometanog funkcionisanja lokalne samouprave nakon isteka mandata Skupštine u vrijeme vanredne situacije, saglasno odredbi dana 146 stav 2 Ustava Crne Gore.

“U skladu sa članom 151 Poslovnika Skupštine Crne Gore smatramo da je ovaj zakon neophodno donijeti po skraćenom postupku, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, jer bi nedonošenje ovog zakona moglo da prouzrokuje štetne posljedice”, obrazložili su predlagači – sedam poslanika vladajuće koalicija.

Aktuelnim Zakonom o lokalnoj samoupravi, u članu 37 čija dopuna je predložena, navodi se da mandat Skupštine traje četiri godine.

“Mandat Skupštini može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata. Ako mandat Skupštine ističe za vrijeme vanrednog stanja, mandat joj se produžava, najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje. U slučaju prestanka mandata Skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od stupanja na snagu Odluke o raspuštanju, odnosno od stupanja na snagu Odluke o skraćenju mandata Skupstine”, navodi se u članu 37 aktuelnog Zakona.

Prijedlog dopune potpisali su Marta Šćepanović (DPS), Genci Nimanbegu (Forca), Andrija Popović (LP), Adrijan Vuksanović (HGI), Jovanka Laličić (DPS), Ervin Ibrahimović (BS) i Boris Mugoša (SD).

2 Comments
 1. Lange komentariše

  NIČIJA NIKE DO ZORE GAMADI PRIMIČE SE DRHTITE.
  NAŠA RUJNA ZORA BIĆE VAMA NOĆNA MORA!!

  2
  1
 2. Mrkel komentariše

  Kako se zbijaju redovi. Demokratija sta to bijase. Sjeverna Koreja ce biti pojam demokratije za nas kako je krenulo

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.