Povezan sa Belivukom: Zvicer pod istragom zbog više ubistava

0

Istražni organi u Srbiji pokrenuli su istragu protiv vođe „kavačkog klana“ Radoja Zvicera zbog sumnje da je povezan sa više svirepih ubistava u toj zemlji, piše Dan.

Oni još uvijek nisu zvanično zatražili njegovo izručenje, a vjeruju da je učestvovao u organizaciji najmanje tri ubistva i regrutovanju novih članova te kriminalne grupe, koja je pretrpjela velike gubitke na beogradskim ulicama.

Prema nezvaničnim informacijama, srpski istražni organi imaju veliki broj materijalnih dokaza koji upućuju na sumnju da su „kavčani” odgovorni za još nekoliko ubistava u Srbiji, ali i u regionu.

Rat između klanova Radoja Zvicera i Luke Bojovića dostigao je nevjerovatne razmjere, kazao je nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije.

Kako su mediji objavili krajem 2018. godine, Zvicer je pregovarao o predaji nadležnima organima Crne Gore.

Za njim tada nije bila raspisana potjernica, ali su ga nadležni organi potraživali zbog pribavljenih dokaza koji ukazuju na sumnju da je finansirao nekoliko ubistava. Te likvidacije su navodno rezultat rata „kavačkog“ i „škaljarskog klana“.

Prvi čovjek „kavačkog klana“ i Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, privedeni su krajem januara ove godine u stanicu kotorske policije na informativni razgovor, a nakon saslušanja su pušteni. Sa njima je tada privedeno više bezbjednosno interesantnih osoba koje slove za osobe bliske „kavčanima”. Belivuk je nakon toga otišao u Srbiju, gdje je uhapšen sa članovima svoje kriminalne grupe u sklopu istrage o svirepim ubistvima više osoba.

U sklopu istrage o pokušaju ubistva Radoja Zvicera u maju prošle godine u Kijevu utvrđeno je da su napadači trebali da dobiju oko 600.000 evra. Kao motiv pokušaja likvidacije Zvicera navodi se osveta za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Napadači su dobili oko pola miliona za izvršenje ovog krivičnog djela, a navodno i više od 100.000 za troškove boravka u Ukrajini.

Zvicer je teško ranjen 26. maja prošle godine u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živio. Zbog napada na njega, uhapšeni su Baranin Stefan Đukić, prvoosumnjičeni za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića, Podgoričanin Emil Tuzović i državljani Srbije Petar Jovanović i Milan Branković. U sklopu istrage o ovom slučaju, priveden je i službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi.

Stefan Đukić je i pod sumnjom da je član kriminalne grupe koja je optužena za ubistvo jednog crnogorskog državljanina u Španiji. O tome javnosti nije poznato više detalja, kao ni to da li ga Španija potražuje.

Prije organizovanog napada na Radoja Zvicera, on je 1. novembra 2019. godine u Baru, ispred lokala „Savoja” ubio sugrađanina Jovana Klisića. Sumnja se da je imao dobro organizovanu logističku i novčanu podršku jer je nakon toga uspio da pobjegne iz države i domogne se Ukrajine, gdje je i lišen slobode nakon izvršenja krivičnog djela.

Glavni organizator nesmetanog kretanja po Kijevu članova kriminalne organizacije koji su pokušali da ubiju Zvicera bio je bivši narodni poslanik Jevgen Deidei, koji je to uradio na zahtjev svog prijatelja Poljaka, objavio je ukrajinski portal Detektiv info. Deidei se u ovom slučaju pojavio kao svjedok i objasnio je svoju ulogu u pokušaju ubistva Zvicera.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.