Poslije četiri godine političke ujdurme: Optužnicu podigli na osnovu lažnih svjedočenja i napakovanih dokaza

0

U postupku koji se vodi protiv pukovnika Radovana Aleksića, državljanina Srbije, za navodni pokušaj ubistva na štetu policijskog službenika Predraga Šukovića, nezvanično saznajemo da je Tužilaštvo podnijelo optužnicu nakon četiri godine istrage.

Prema saznanjima iz izvora bliskih odbrani, istraga nije vođena na zakonom predviđen način, već je Tužilaštvo činilo sve ono što nikako ne bi smjelo, a to je da, smišljeno, planski i organizovano sprovode radnje kako bi pukovniku Aleksiću podmetnuli krivično djelo koje nije počinio, a sve sa ciljem zaštite stvarnih nalogodavaca i izvršioca pokušaja Šukovićevog ubistva.

Kako saznajemo, dugo najavljivano i željno iščekivano dodatno vještačenje Aleksićevih mobilnih telefona je konačno završeno. Nakon višegodišnjeg iščekivanja, nezvanično saznajemo da je odbrana dobila neki polovičan izvještaj, potpuno nejasan, nepotpisan izveštaj iz koga se uopšte ne vidi ko je vršio vještačenje a ko izradio izvještaj.

Slika 1 – uklanjanje dokaza – izostavljen 11. jul 2016.

Postavlja se pitanje zašto tužilac Željko Tomković nije dostavio potpisan izvještaj odbrani iako je to Aleksić izričito tražio?

Zašto se Tužilaštvo služi podvalama i dostavlja nepotpisan materijal u koji su uneseni lažni podaci?

Istražni organi su zaista uložili značajan trud da izvještače Aleksićeve telefone i prikažu sve parametre o ostvarenim komunikacijama, ali se uočava jedan mali problem – prikazano je sve, samo nije ono što treba, odnosno nije prikazano ono što je najbitnije. Naime, istražitelji su iz rezultata vještačenja uklonili sve pokazatelje koji se odnose na dan 11. jul 2016. godine, dan kada je u Podgorici ranjen Predrag Šuković, što je zapravo jedino i važno za ovaj predmet. Očigledno je to urađeno namjerno da bi se prikrili dokazi koji pokazuju da se pukovnik Aleksić navedenog dana nalazio u Beogradu i da nema dodirnih tačaka sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret.

Tužiocima Željku Tomkoviću, Danki Ivanović Đerić i njihovoj nadređenoj tuziteljici Vesni Jovićević, koji su uključeni u ovu farsu, bi moralo biti poznato da svi parametri moraju biti registrovani i prikazani ako je telefon bio u funkciji, a navedenog dana jeste bio u funkciji, što se vidi čak i iz njihovog nakaradnog vještačenja.

Osim toga, kako saznajemo, izbrisana je sva prepiska koju je pukovnik Aleksić baš toga dana intenzivno ostvarivao sa drugim licima iz koje se može zaključiti da se nalazio u Beogradu.

Slika 2 – Jedna od poruka koja je izbrisana a koja ide u prilog Aleksiću

Kada se tome doda činjenica da je njegovim telefonima pristupano i prije vještačenja i vršena izmjena njihovog sadržaja, što je dokazano i konstatovano od strane svih učesnika u postupku, onda je sasvim jasno o čemu se tu radi. Sve su to dokazi da je ovaj postupak jedan običan montirani proces u kome je sve podređeno da se pukovniku Aleksiću podmetne krivično djelo koje nije počinio on već neko drugi.

Ovdje je interesantna uloga pojedinih vještaka (imena poznata redakciji) i lica po čijim nalozima su oni djelovali, kao i lica koja su pristupala telefonima prije njihovog pregleda. Ipak, najveći problem crnogorskih istražitelja nije u njihovim zloupotrebama, već u njihovom uvjerenjima da je normalno državljanima Republike Srbije, ali i drugim stranim državljanima, podmetati teška krivična djela bez imalo stida i bez osjećaja za pravdu.

To čine tako bezobzirno i brutalno da su se u jednom momentu, iz čiste obijesti, osmjelili da podvale pokušaj ubistva ovom jugoslovenskom i srpskom pukovniku na nacin kako su naučili i navikli.

Podsjećamo, IN4S je svojevremeno objavio mapu kretanja pukovnika Aleksića u kritičnom vremenu iz koje se jasno sve vidi gde se i u kom vremenu on nalazio.

Pregled kretanja pukovnika Radovana Aleksića u periodu jun – oktobar 2016. godine

Dana 26. juna 2016. godine ušao u Crnu Goru na graničnom prelazu Bijelo Polje.
Od 26. juna do 4. jula 2016. godine boravi u Podgorici
Od 4. jula do 17. jula 2016. godine boravi u Beogradu
Od 17. jula do 6. avgusta 2016. godine boravi u Crnoj Gori
Od 6. avgusta do 11. avgusta 2016. godine boravi u Beogradu
Od 11. avgusta do 29. avgusta 2016. godine boravi u Crnoj Gori
Od 29. avgusta do 09. septembra 2016. godine boravi u Beogradu
Od 9. septembra do 19. septembra 2016. boravi u Crnoj Gori
Od 19. septembra do 26. septembra 2016. boravi u Beogradu
Od 26. septembra do 2. oktobra 2016. godini boravi u Crnoj Gori.
Dana 2. oktobra 2016. godine lišen slobode na graničnom prelazu Dobrakovo pri izlasku iz Crne Gore.

Zapravo, Tužilaštvu i policiji je jasno i prije pokretanja ovog montiranog postupka da pukovnik Radovan Aleksić nema nikakvih dodirnih tačaka sa ovim krivičnim djelom i da je to najobičnija policijsko-udbaško-tužilačka namještaljka. Zato ne treba nikoga da čudi upornost koju istražitelji pokazuju u maltretiranju ovog državljanina Srbije, zapadajući sve više u sopstvene prljavštine koje su sami proizveli, ne prezajući od daljih podvala i montaža.

Slika 3 – Zahtjev za dostavljanje potpisanog izvještaj koji je tužilac ignorisao

Ovaj montirani postupak ima jednu važnu osobenost – ne samo što nema dokaza da je pukovnik Radovan Aleksić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, već postoje i čvrsti dokazi da on to nije uradio i da nema nikakvim dodirnih tačaka sa istim. Sada kada je već podignuta optužnica postaje i jasno zašto Tuzilastvo nije dozvolilo pukovniku Aleksiću uvid u sadržaj međunarodne pravne pomoći realizovane sa Republikom Srbijom iako je on to više puta tražio.

Kada se sve to ima u vidu postavlja se jednostavno pitanje – zašto je Više državno tužilaštvo skoro četiri godine izbjegavalo da provjeri Aleksićev alibi i konstatuje da uopšte nije bio prisutan u Crnoj Gori u vrijeme kada je izvršeno predmetno krivično djelo? Ne samo što nisu htjeli da potvrde alibi, već, to je sada sasvim jasno, su smišljeno uklanjali dokaze koji idu pukovniku u prilog. Da li su istražni organi i njihovi nalogodavci uopšte svjesni šta ovo znači i kakve posledice moze imati? I na kraju, država Srbija u ovom slučaju ne može ostati po strani, ali ne mogu ostati i neke važne međunarodne adrese koje su zainteresovane za ovaj slučaj.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.