Porošenko odlučio: NATO u Ukrajini

0

NN Porošenko usvojio zakon o prijemu stranih vojnika

Predsjednik Ukrajine, Petar Porošenko, potpisao je zakon kojim omogućava prisustvo pripadnika oružanih snaga drugih država na teritoriji Ukrajine, sa ciljem učešća u višenacionalnim vojnim vježbama, koje će se održati tokom 2018-te godine.
“Predsjednik je potpisao zakon, koji je još 18-tog februara usvojila Vrhovna Rada, o prihvatanju jedinica oružanih snaga drugih država na teritoriji Ukrajine 2018. godine, kako bi učestvovali u šest multinacionalnih vježbi”, rekla je služba za medije predsjednika Ukrajine.
Očekuje se da će u vježbama na ukrajinskoj teritoriji ove godine učestvovati do 3.000 američkih vojnika i vojnika država članica NATO-a, koje će stići sa oružjem i vojnom opremom.
Prema ukrajinskom zakonu, na teritoriji zemlje nije dopušteno raspoređivanje stranih vojnih baza, pa se prisustvo trupa stranih država svaki put reguliše donošenjem posebnog zakona, na prijedlog predsjednika. U tekućoj godini, Kijev će izdvojiti 36 milijardi grivni (oko 1,3 miliona dolara) za održavanje multinacionalnih vojnih vježbi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.