Porodica uhapšenog za objavu spiska oboljelih: Naš sin žrtveno jagnje, policija objavila netačan podatak

0

Porodica uhapšenog za objavu spiska oboljelih: Naš sin žrtveno jagnje
Porodica Rada Milovića, koji je uhapšen kao osumnjičeni za objavu spiska oboljelih, reagovala je povodom hapšenja i povodom izjava na današnjoj konferenciji za medije.

Reagovanje porodice Milović prenosimo iintegralno.

”Naša porodica, a vjerujemo i šira javnost, zaprepašćena je objavama u medijima vezanim za djelo koje se stavlja na teret članu naše porodice Radu Miloviću, koji već 15 godina pošteno, savjesno, profesionalno obavlja poslove informatičara u IT Sektoru Doma zdravlja, o čemu govore njegov dosadašnji rad i ugled koji, kao izuzetno častan i pošten momak uživa od strane kako društva, tako i svih svojih kolega.

Slike njegovog hapšenja liče na obračun sa najtežim kriminalcima i počiniocima krivičnih djela, odnosno, još su gore, tendenciozne i usmjerene da se jedan čovjek stigmatizuje i uruši njegov lični integritet, profesionalni ugled, i ukalja čast njegove porodice.

Ovo posebno iz razloga što je naša porodica, porodica intelektualaca koji su čitav život posvetili unapređenju ove države, otac kao prvi elektroinžinjer u Crnoj Gori, i majka koja je više od dvije decenije predano i posvećeno radila na unapređenju zdravstvenog sistema, u Vladi Crne Gore, tačnije Ministarstvu zdravlja.

Čak i u vrijeme COVIDa 19, bez obzira što je svakodnevno rizikovao svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje svoje porodice, posebno svoje majke koja spada u rizičnu grupu, ne računajući i skorašnji gubitak oca, on je posvećeno radio i u ovim okolnostima, kada je većina kolega informatičara odsutna ili izolovana.

Upravo zbog njegovog altruizma i kolegijalnih razloga, spornog dana je zamijenivši svog kolegu, izvršio službeni nalog, koji je preko e-maila dobio od svog pretpostavljenog, bez napomene da se radio o strogo povjerljivim podacima.

Stoga, u ime porodice upućujemo oštar demanti i ogorčenost što su pojedini mediji iznijeli grubu neistinu da je ”objavio” sporni spisak, što je krajnje netačna i tendeciozna i senzacionalstička objava.

Napominjemo da je sporni spisak u skladu sa nalogom proslijedio kroz IDO sistem, i isključivo putem vibera obavijestio dvojicu kolega, koji imaju isti opis poslova, i ista ovlašćenja za upravljanje tim podacima, a ne putem Facebooka, kako je na Konferenciji za javnost iznio Službenik policije Jakša Backović, zbog čega tražimo izvinjenje od strane od UP.

To što je on izjavio je netačna i teška je kvalifikacija od strane odgovornog lica, a koja vrijeđa porodicu i nanosi joj dodatni bol.

Iako šokirani i povrijeđeni, nadamo se da će novinari imati senzibilitet, da ove i slične neodgovorne izjave ovakvog tipa ne smiju biti izrečene bez argumenata.

Poraženi činjenicom da je naš član porodice izvrnut javnom linču, preko slika koje kruže svakodnevno svim medijima, ističemo da smo na život i rad našeg člana kao porodica i te kako ponosni, između ostalog i zbog toga što nikad nije imao mrlje u svom privatnom i profesionalnom životu, već naprotiv, bio primjer posvećenog i kompetentnog službenika, sina i brata.

Dužni smo da informišemo javnost da je obavještenje koje je dao u svojstvu građanina, od strane Službenika MUP-a Jakše Backović prezentovana kao priznanje krivice, što je krajnje netačno, neprofesionalno, i nezakonito, smišljeno da se na senzacionalistički način prikaže rad ovog organa, prikupe sitni poeni kod nadređenih, zbog čega je još jednom prekršena prezumcija nevinosti i obmanuta javnost Crne Gore.

Ostaje nam još jedno pitanje za postupajuće organe, kao je moguće da se nastoji sva krivica prebaciti na jednog službenika informatičke struke dok sa druge strane imamo isti takav slučaj od 22. marta kada je društvenim mrežama kružio sličan spisak, a koji je objavljen i u pojedinim medijima, a koji je ostao bez bilo kakvog epiloga.

Zbog navedenog ne možemo da se otrgnemo osjećaju da se zbog cjelokupne javnosti moralo naći žrtveno jagnje, a naš Rade je očigledno bio najjeftiniji za žrtvovanje.

Koristimo priliku da se zahvalimo predstavnicima tužilaštva koji su i u toku postupka i na samoj pres konferenciji pozvali sve medije na uzdržanost i poštovanje prezumpcije nevinosti, za razliku od krajnje neprofesionalne izjave službenika Uprave policije Backovića.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.