POPRIČATI SA FANATIKOM

1

Piše: Želidrag Nikčević

Obično se pretpostavlja da je montenegro nacionalista budala koja ne poznaje istoriju, pa ako ljudski popričate, ako mu sve potanko objasnite, on će prestati da bude nacionalista. To je potpuno pogrešno. Ubijeđeni montenegro nacionalista uopšte nije budala, on jednostavno direktno gazi ka svom cilju. A cilj je, na ovaj ili onaj način: teritoriju koju on smatra „svojom“ očistiti od ljudi koje on smatra „tuđim“. Očistiti – ne obavezno 100%, ali bar do takve proporcije u kojoj bi se „tuđi“ pretvorili u folklorno-muzejsku manjinu, pa i to pod nadzorom državne kamarile.
Dakle, nepromjenljivi smisao i cilj ovog pristupa jeste upodobljavanje „drugog“ sebi, to jest pretvaranje svih onih koji se u Crnoj Gori izjašnjavaju kao Srbi – u „prave Crnogorce“, po najnovijem montenegro kalupu. A šta da se radi sa onima koji neće da postanu „pravi“? Nema mnogo varijanti: ili fizičko istrebljenje, ili deportacija, ili asimilacija njihove djece. I sve smo to čuli u najavi, direktno sa vrha „bivšeg režima“, da bi sad odjekivalo na „komitskim“ skupovima.
Eto zašto su za takvog nacionalistu bilo kakva prava Srba u Crnoj Gori – potpuna besmislica. Da Srbi budu u vlasti? Pa za šta smo se onda borili? Ako Srbe ne upodobimo sebi, ako ih ne asimilujemo, onda je bolje da se od njih ogradimo betonskim zidom i bodljikavom žicom, po svaku cijenu.
Naravno, među onima koji su dotle došli na talasu Đukanovićevih kriminalnih vratolomija ne nalaze se samo fanatični nacionalisti. Ima tu i običnih profitera, bivših Srba, koji montenegrinsku ideologiju eksploatišu za svoje lične i korporativne ciljeve. To su Milovi tajkuni, kako ih obično nazivaju. Možda je s njima moguće sjesti za neki okrugli sto i potražiti dogovor? Ali problem je u tome što je njih na gornje spratove vlasti iznijelo baš to nacionalističko pomračenje, i sad su oni njegovi taoci. Oni su prinuđeni da budu najveći Montenegrini.
A zašto ja pišem o takvim – reklo bi se – očiglednim stvarima? Zato što sam shvatio da one i nisu baš tako očigledne. (Očigledne „ne samo za sve“ – da parafraziram poznatog kijevskog mudraca Klička.) Mnogi Srbi, uključujući i one od kojih zavisi rešenje, ne razumiju karakter i ciljeve te nacionalističke ideologije, ili su tek sad počeli ponešto da razumiju.
Nikakvoj ravnopravnosti za Srbe tu nema mjesta. Montenegro nacionalista se na nešto tako može saglasiti samo potpisujući akt o bezuslovnoj kapitulaciji.

1 Comment
  1. Sd boka komentariše

    Zelidrag Nikcevic standardno odlican. Nema predaje.Bice Srbi vecina u Crnoj Gori

    2
    2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.