POLITIČKI UHLJEBI ILITI DŽOMERI

1

Piše: Nikac od Rovina

Otkad je krme rep zavrnulo, a to je kažu ljudi bilo tako davno, nije se čula grđa riječ, sramotnija ni nepristojnija, od one koju je nekoć u lice crnogorskoj javnosti ispalio prvi čovjek Vlade.

Odjednom, nakon uvođenja novog pojma uhljebi, u crnogorski vokabular, postaje aktuelna ona crnogorska narodna priča o dobroj maćehi koja govori djeci: koliko pojedoste, džomeri, đavo vam ga vadio iz stomaka!

O tome koliko je jezik živa materija koja se mijenja i kroz vrijeme obogaćuje novim formulacijama, novim terminima, novim riječima, najbolje govori taj, najnoviji pojam – uhljebi.

Riječ je o novom nazivu za one koji su željni hleba, koji gladuju, ili koji očekuju posao. Oni su, ili samo obični uhljebi, ili politički uhljebi.

Koliko u Crnoj Gori ima uhljeba, na birou rada, koliko samo, gladnih i žednih!

 

Uhljebi su danas svi koji su izgubili posao boreći se za srpski jezik.

 

Uhljebi su i odlični studenti koji nakon što su završili fakultete nisu uspjeli da dobiju posao.

 

Uhljebi su i oni koji su izabrali predsjednika Vlade, a pritom nisu ostvarili ni jedno od prava za koja su se borili.

 

Uhljebi su i profesori na fakultetu, kolege predsjednika Vlade, koji su izgubili posao iz političkih razloga.

 

Uhljebi su i toliki doktori nauka na birou rada.

 

Onaj koji je crnogorsku sirotinju nazvao političkim uhljebima trebao bi se javno izviniti i toj sirotinji i svojim političkim oponentima, jer su i oni politički uhljebi.

 

Trebalo bi da se on bar malo postidi, umjesto što se stidimo mi svi koji smo u poslednjih 30 godina dobro zapamtili one koji su se rugali političkim uhljebima.

 

Na političkom nebu Crne Gore niko brže nije mijenjao politička uvjerenja i stavove od Krivokapića. Ispostavlja se da je za ovoga našega, onaj Krivokapić iz SDP-a, takoreći – moralna gromada!

1 Comment
  1. Rade komentariše

    Aj ne lazite vise ovoliko. Zar nekapirate da vas i oni sa manje inteligencije provaljuju jer precerujete u lazima i napadima na Zdravka. Uhljebi su svi oni koji dugo primaju platu iz budzeta a nista ne rade ito je jedino sto je Zdravko rekao i mislio. A to su svi politicari i svi poslanici evo 30 god.

    6
    20
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.