Policajcu godinu i dva mjeseca za šverc migranata

0

Policajac Goran Mugoša sklopio je sporazum sa specijalnim tužiocem Mirom Samardžić i nagodio se da odrobija godinu i dva mjeseca zbog učešća u kriminalnoj organizaciji koja se duže vremena bavila švercom migranata. Njegov advokat Zdravko Begović potvrdio je za Dan da je sudija podgoričkog Višeg suda Zoran Radović juče prihvatio taj sporazum.

Mugoša je uhapšen u akciji policije i Specijalnog tima zajedno sa dvadesetočlanom grupom koja se tereti da je tokom 2018. godine za novčane naknade krijumčarila migrante po nalozima i instrukcijama tridesetjednogodišnjeg Nemanje Šćepanovića. Osim Šćepanovića i Mugoše, na spisku okrivljenih našli su se i policajac Predrag Vlahović (40), Darko Alibabić (33), Marko Samardžić (34), Ivan Goranović (22), Radosav Janković (43), Darko Novović (44), Nikola Merdović (32) i Zilhad Rastoder (35). Specijalno tužilaštvo tereti i Miloša Perišića (35), Nikolu Vujisića (32), Dražena Cvijovića (27), Milisava Bojanića, Miša Vojinovića (58), Bogdana Vuletića (34), Jagoša Jelenića (28), Ozgena Dogukana (37), Aleksandra Radoševića (39), Bogdana Vučetića (35) i Mijajla Medenicu (31).

Istragom je rukovodila tužilac Mira Samardžić, a u optužnom aktu na 98 strana navedeni su dokazi kojima je raspolagala protiv okrivljenih. U spisima predmeta postoje i priznanja nekoliko optuženih i brojni razgovori koji, po ocjeni tužilaštva, nedvosmisleno ukazuju da su članovi grupe dogovarali krijumčarenje migranata precizirali maršrute i visine novčanih naknada za koje će obaviti nezakonite poslove.

U optužnici su navedeni uloge i zadaci svih optuženih i prikupljeni dokazi ukazuju da je nalogodavac bio upravo Šćepanović. On je početkom jula 2018. godine organizovao kriminalnu grupu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, BiH i Hrvatske i preko drugih saradnika angažovao Samardžića, Goranovića, Jankovića, Mugošu, Novovića, Vlahovića, Rastodera, Perišića, Alibabića, Ozgena, Vlahovića i Radoševića radi krijumčarenja stranih državljana iz Sirije, Libije, Pakistana, Eritreje, Nepala i Palestine koji su do Crne Gore dolazili nelegalnim prelaskom van granične linije Albanije. U blizini Božaja bio je organizovan prihvat i prevoz kroz Crnu Goru radi prebacivanja u BiH, Hrvatsku i ostale zemlje.

“Uloga Šćepanovića i uloge optuženih u kriminalnoj organizaciji dokazane su mnogobrojnim razgovorima prikupljenim mjerama tajnog nadzora, koje su u kritičnom periodu svakodnevno obavljali, što je potkrijepljeno i drugim materijalnim dokazima koji su prethodno analizirani”, piše u optužnici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.