Podsjetnik za ambasadora Njemačke kako to rade u njegovoj zemlji: Ministar pravde otpustio saveznog Vrhovnog Državnog Tužioca

2

Nakon teških optužbi protiv Saveznog Ministarstva Pravde je savezni Vrhovni Tužioc morao da ode sa svoje funkcije. Poverenje u njega je trajno poremećeno i oštećeno, kazao je 2015. ministar pravde Heiko Maas.

Povjerenja u njega više nama, savezni VDT mora da ide: ministar pravde Heiko Maas je Haralda Rangea, VDT Savezne Republike Nemačke, penzionisao sa momentalnim dejstvom. Ministar je to naređenje izdao u dogovoru sa Uredom kancelarke Merkel i o tome obavestio Saveznog Predsednika Joachima Gaucka, rekao je šef ovog resora u utorak u Berlinu. Kao naslednika je predsjedniku sam predložio VDT Bavarske, Petera Franka, rekao je ministar pravde Maas.

“Obavjestio sam saveznog VDT Rangea da je moje povjerenje u način na koji on vodi tužilaštvo trajno uništeno”, kazao je ministar pravde Maas kao objašnjenje za otpuštanje VDT. Najnovije izjave i postupanja saveznog VDT u aferi oko istrage protiv blogera Netzpolitik.org niko ne može da razumije a sama istraga javnosti emituje pogrešan utisak.

Afera je počela izveštajem blogera Netzpolitik.org o planovima Službe za zaštitu Ustavnog Poredka da još više kontroliše online-mreže. Novinari ovog bloga su o tome obavjestili javnost i objavili povjeriva dokumenta ove njemačke obavještajne službe, koja ih je zato prijavila VDT-u. On je na to otvorio istragu protiv blogera zbog veleizdaje, posle čega se u javnosti rasplamsala debata o slobodi medija. Potom se Savezna Vlada distancirala od VDT Rangea.

Na to je VDT Range u utorak ujutro teško optužio ministra pravde Heika Maasa. VDT je izjavio da se radi o “nečuvenom mešanju politike u istrage i nezavisnost tužilaštva i pravosudja”. VDT je za svaki slučaj imao i ekspertsko mišljenje jednog nezavisnog pravnog stručnjaka iako je već imao jasno pozicioniranu ekspertizu savezne Službe za zaštitu Ustavnog Poredka.

Pravni ekspert je po izjavi VDT došao do istog zaključka kao i Služba: da je objavljivanjem povjerivih papira Netzverk.org počinio veleizdaju Nemačke. Posle ove izjave je ministar pravde naredi VDT da momentalno povuče to mišljenje a da eksperte koji su ga sastavili odmah otpust, kazao je VDT. On je bio politički prisiljen da to uradi.

Heiko Maas je sada savezni Ministar Spoljnih Poslova SR Njemačke.

VDT Range je umro 3 godine posle momentalnog penzionisanja od strane ministra.

2 Comments
 1. Kontra revolucija komentariše

  To je zapad, to su anglosaksonci, oni mogu sve i imaju pravo na sve !.
  Svi ostali smo nize rase pa moramo da ih slušamo !.
  Zar istorija to ne potvrdjuje !.
  Ista prava za sve ?.
  Malo morgen !.

  14
 2. Željko I. komentariše

  Kad ne bi zahtjev za smjenu VDT i SDT vonjao na konflikt interesa onda ne bi bilo nikakvih prepreka da idu zbog nedostatka povjerenja. Ovako i nama i Evropljanima zahtjev liči na osvetu. Zato i većina građana ne podržava promjenu zakona o tužilaštvu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.