piše Saša Đurović: NVO sektor nije vektor

piše Saša Đurović: NVO sektor nije vektor

Imam odijum prema „nvo sektoru“. Oduvjek. Iz više razloga a elementarni je taj što znam kako funkcinišu. Tako da, oni glume kao opoziciju vladi a primaju pare od koga? Pa od iste te vlade koju „napadaju“ tako daaaaa, oni su, u većini, direktno u službi vlade. Pioni, potrčkovi, potrčci, trčkarala, figure za slanje po burek, moraju slušat vlast jer vlada plaća. Vlada im meće u korito. E nema tu ona „'rani kera da te izede“.

Oni vladu ne ujedaU. UjedaU al fingirano, dogovore se kako da ujedu, obično za stražnjicu. Ali ima tu para i mimo vlade, i lijepo im a oni ustvari ne rade ništa! Ili ajde, bolje, ne rade ništa pametno. Njihov zadatak je da fingiraju opoziciju, da fingiraju korektivni faktor u društvu i tako, da lelemudaju o nekim beznačajnim glupostima, obično glupo.

Jer nema to ni škole, ili ima al skromno je to znanje, fakulteti neki privatni, ili državni al s ukradenim diplomama, plagiranim, a ako su plagirane nego šta su nego ukradene!? To je upošljeno u nvo da ne bi nastavilo da cevči pivo ispred seoske prodavnce il da prestane bitisat tako što će pravit društvo komšinici koja radi u trafici. Nvo sektor nije vektor.

Vektor označava veličinu koja ima iznos, smjer i orijentaciju, te zadovoljava pravila vektorskog računa. Nvo sektor nema ništa od navedenog, ako izuzmemo račun, u onom značenju koje predstavlja korist.

Upravo pročitah za ovu jednu „popularnu“ ovih dana, koja se kod doajena „novocrnogorske slobodne misli“ Ćukovića, fotelje za prdaru svakoga iz vlasti, ostrvila na SPC da je malo „zajmila“ za diplomski rad od Radovana Radonjića. Zajmila kao kavu od komšinice. Malo diplomskoga rada zajmila, pa će vratit kad ona kupi jedno 100deka. Zajmila jedno 30% , pa u diplomski turila, oni kad zajme oni zajme na džumle, džumlare što bi rekli u mom Beogradu.

Džumlare su one budaletine koje su u gomili i bazaju dokoni imajući privid da rade nešto pametno. Znači izmedju nvo sektora i džumlara, u VEĆINI, se može stavit znak jednakosti. Ko je ova nvo entuzijastkinja koja je vijest u CG par dana već? Ja pojma nemam, ne bavim se minornim figurama pa bi joj mnogo bilo da se i njom bavim, vidio sam je par puta „on tv“ mislio sam da je pjevačica Grand produkcije te da, onako šljašteća, tijesno saradjuje sa Lepom brenom ili nekim Žikom.

Da, k'o Brena nekad, jaše harmonikaše. No, ona uzjahala medije pa direktno u etar! Ono što znam je da me je moja prijateljica Vjera Šuman urednica nekad Zagrebačkog a kasnije Dubrovačkog Vjesnika posle jednog seminara pitala po sred Straduna „ko je dežmekasta nadobudna pripadnica nvo sektora iz cg?

“Rekoh” a gdje mi, jadna ne bila, na ovako lijepom mjestu postavljaš tako ružna pitanja?!“ A odakle bih ja to znao jadna ne bila, ko je glupa, dežmekasta, nadobudna.. ne bavim se ja tim trivijama.. „Pa znam izvini, al znam da, tvoje je da znaš .. „Ajd da probam, kako se preziva tO? Reče ona, pa se sjetih, sad kad je ta odiva „briljirala“ da je to ta. I šta oće ona? Pita se poneko. Ma ništa, lupeta. Umjesto da ode u „zvezde granda“ na audiciju onako stilizovana, pa da joj „dizanjem stolica“ cece i slične kažu je li za bizMisa ili nije, ona uljegla u veeeeelju politiku! Čudo jedno, svašta može u CG.

Način na koji funkcionišu te spodobe iz „nvo sektora“ je vrlo prost. Ovaj dio o kolaboraciji sa vladom smo aposlvirali a druga dimenzija je da uzmu neku crkavicu od tamo nekog i mimo vlade pa onda to treba opravdat. Ništa novo a ništa ni strašno. I onda, ne treba toj „analitičarki“ davat na značaju. Personalno ja, ne bih joj dao palačinke da analizira, koliko brašna a koliko vode ide u iste, i u kom omjeru, a kamoli velju politiku da analizira, ne treba joj pridavat na značaju, treba je ignorisat. Najveća kazna za mediokritete je da ih se ignoriše. „Psi laju karavani prolaze“ kaže poslovica, a poslovice obično pogađaju, k'o sinjski alkar. Ako ona uopšte zna šta je, i đe je Sinj, jer ipak.. 30% zajmljene „kave“, umnogome inicira sumnju u poznavaje elementarne opšte kulture.

Pritom tvrdim da na FPN u Beogradu koji sam ja pohađao takvu ne bi primili! Iz više razloga, al mnogo bi joj bilo da elaboriram i te aspekte. Ali da je promašila, ta odiva zgradu, i umjesto u Šimanovce zalutala u Velje Ilića, jednu prelijepu ulicu na mom Voždovcu, to je fakat. No nije ni vrijeme kao nekad. Ne bi takvu tad pustili ni blizu zgrade, ma ni da razgleda. Ma ni sa dvogledom.

Saša Dr.Đurović

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *