piše Bećir Vuković: Udata Stanković za i protiv Stankovića

piše Bećir Vuković: Udata Stanković za i protiv Stankovića

Narod kaže: ne valja da između muža i žene svađa prenoći, nego se mora nečim zaliječiti. A, kad svane, opet jovo nanovo. U Vukove ove dane zgodno je opslužiti se i narodinim izrekama. Svagda valja ‘provjeravati’ onaj genijalni naslov „Za i protiv Vuka“. Na čijoj si strani.

Bolje i sagoreti, nego ko krpa izblijeđeti. Razumijemo, udata Stanković nalazi se u delikatnoj situaciji – ljubav je ljubav – boli duša, ali, svaki lider, u jednom trenutku prelomi u glavi, i izdiže se iznad privatnog, odlazi u boj za narod svoj, pogotovu lider opozicione stranke koji ima samo jedan cilj – da sruši tiranina i tiraniju, lopove, i ostalu žgadiju korumpiranu koja pojede državu, i urnisa narod. Lider naroda – demosa – nije dekor, i ne smije da ćuti.

Stvar je delikatna, i zahtijeva virtuoznost aktera, svedenije, zahtijeva suptilnost onog aktera koji je u boljoj poziciji. Opet u zagradi (da li je tokom transakcije baš silne love, 800.000 evra, udata Stanković bila udata, ili je bila sa drugim predznakom).

Studiozniji analitičar od vašeg, svakako, to će znati. Ali, kad se utvrdi datum prve isporuke love Stankoviću, biće, kudikamo lakše i utvrditi da li udata Stanković tada bijaše udatom, ili, ne. Nemojte misliti da ovo nije važno. Ne samo što se tiče (kako se kaže mira u kući), nego je važno i za demokratiju Černogorie.

Kako god, kao lider opozicione stranke, udata Stanković, morala bi se izjasniti u vezi skandala Vrhovnog državnog tužioca Stankovića (u zagradi – muža). Ivica je Ivica, a marica je marica, što će reći ljubav je ljubav, a rodoljublje je rodoljublje. Crnogorci se tu ne dvoume. Ništa je „Koverat“ i „Snimci“, ovo je zemljotres na najvišem državnom nivou (ali, bogme, i privatnom). U zagradama pišemo o privatnosti, iako se ovaj skandal ničim ne može ukloniti sa ulice.

Evo pravog izazova za jednu pravnicu, opozicionarku – odskora i lidericu partije, profesoricu – da, makar, održi konferenciju za medije, i odlučno stane na stranu pravde i prava, naravno, i birača koji je izabraše, i isprednjači u borbi protiv korumpiranog režima, koji je počeo da jede i svoj okot.

Ako o skandalu ne smiju da zucnu partijice koje su bile na sastanku kod udate Stanković – razni demosčići i určići – morala bi udata Stanković da se izjasni o Stankoviću. Jeste, sličnih političkih likova poput Stanković(a), (supruge i muža), nema ni u Markesovom magičnom realizmu, ali svaki je realizam surov. Šta je tu je, rodilo se, iako nije tvoje – podoj ga.

Da li će udata Stanković još jedom prelomiti, i krenuti putem koji je – grmeći iz bijela grla sa govornice – trasirala na kongresu. Ne može se zaobići ni pitanje: šta kažu i kolege iz partije. Kako je bilo na jutarnjoj kafici u strančici. Odavde znam – mučno. Ako se, u prolazu, kafe kuvaraca nečemu nasmijala (živo čeljade se i nasmije), šefica, udata Stanković, pomislila je da se njoj smijulji.

Udata Stanković, mora reagovati, jer ipak se ne radi o rijaliti šouu, nego o dražavi. Plus, ono što je najgore – radi se o lovi. Nema te žene, koja neće u jednom trenutku podviknuti – đe su pare.

Kvocijent. Da se osvrnemo i na ovaj termin koji je više za sudske vještake, nego za pravnike, pa makar bili u rangu i udate Stanković. Ako dođe do čistke u Tužilaštvu, na red će doći i – kvocijent. Naime, moraće se pokazati i broj (kvocijent), koliko se puta suma novca koja je na bilo koji način stigla do neke osobe (recimo muža Stankovića), našla u džepovima nekih drugih osoba. Ne vjerujemo da pravi sudski vještaci imaju samo lakonski odgovor – obično, onoliko puta koliko se može prebaciti.

Zaista, sve su pare – prljave. Nije im to proizvoljna odrednica. Ne može biti a da tolika lova nije kružila iz bisage u bisagu, iz džepa u džep. Idemo prema pravom pitanju: da li je koji evrić završio i u džepiću udate Stanković. Makar, za šminku.

Na trafici, prodavačica mi vraća neku siću. Odlazeći, pomišljam, možda ovih nekoliko evra, baš su evri Vrhovnog tužioca Stankovića, koje je on, juče, ostavio na trafici, kupujući novine da pročita vijesti o sebi. I, zgrozih se.

Related posts

1 Comment

  1. Vladan

    Đe su pare ološu, onolike pare, mene si našao da muljaš, vadi sve iz džepova što imaš, da ti štiklu u usta ne nabodem, umjesto u jaja ko do sad što sam

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *