piše Aleksandar Mrdak: Dežurna piskarala i Miraševi jurišnici ne daju Pravoslavlju mira

piše Aleksandar Mrdak: Dežurna piskarala i Miraševi jurišnici ne daju Pravoslavlju mira

piše: Aleksandar Mrdak

Danima se u elektronskim medijima, provlače tekstovi dežurnog piskarala portala Antene M i jurišnika na Pravoslavlje, SPC-u i Mitropoliju crnogorsko primorsku, izvjesnog Vladimira Jovanovića.

Za Jovanovića se kaže da je svoj naučni rad posvetio istraživanju korijena CPC-e, tj. dokazivanju postojanja iste i njene autokefalnosti.

Međutim, čitajući brojne tekstove koje potpisuje Jovanović, primjećujem da se ističe isključivo kao jurišnik, čiji se senzori pale na pomen Srpske pravoslavne crkve i njenih vjerodostojnika.

Javnost je upoznata sa pismom Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, upućenog crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, u kojem piše da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori, priznaje Mitropoliju crnogorsko primorsku i mitropolita Amfilohija. U pismu se navodi da, pravoslavna crkva pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi, a da Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, već osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije.

Jovanovića je ovo pismo vjerovatno obeshrabrilo, pa je tražeći slamku spasa svojim teorijama, kao ‘vjernik’ pravoslavne crkve, počeo pisati o raskolu u Pravoslavnoj crkvi. On navodi da bez sabiranja u evharistiji nema zajedničkog pričešća, stavljajući znak jednakosti u odnosima Moskve i Carigrada sa jedne strane, i Moskve i Vatikana sa druge. Što, prema njegovoj teoriji ide u prilog CPC-i.

Jovanović je često saglasan sa izjavama tzv. mitropolita CPC-e Mihaila, iliti Miraša, navodeći da je crnogorska crkva oblikovala modernu Crnu Goru(koju bih ja nazvao Montenegrom), i da su CPC-i svi dužni, jer je ne čini samo sveštenstvo, crkve i manastiri(?!), već i vjerni narod.

O tom vjernom narodu, najbolje govori jedan od osnivača te nvo, koji predlaže da nedostatak vjernika riješe delegiranjem istih, od strane srodnih političkih partija.

Na kraju, Jovanović pjeni i povodom izjave pljevaljskog odbornika DPS-a, hirurga Ermina Harbića, koji je zatražio od lokalne samouprave, da se srpskom patrijarhu Varnavi Rosić, kao najistaknutijem pljevljaku, izgradi spomenik na istoimenom trgu.

Sve ovo, ne bi bilo toliko čudno, jer se danas novinari bliski vlastima ili dijelu vlasti, utrkuju ko će i na koji način, prizemno, svojim bljuvotinama, osuti paljbu po sveštenstvu Mitropolije crnogorsko primorske i SPC-i, da Jovanovićeva majka ne potiče iz njemu mrzne i okupatorske Srbije.

I ne samo to, već kako čujem od svojih sugrađana, koji su bliski porodici Vladimira Jovanovića, da je isti dobio ime po Vladimiru Jovanoviću (1833-1922), srpskom novinaru, profesoru političke ekonomije, ekonomisti, koji je bio i ministar finansija, predsjednik Srpskog učenog društva i počasni član Srpske kraljevske akademije.

Začuđen pred ovim činjenicama, brinem se i pitam, šta je to i kad se prelomilo u našem Vladimiru, da svoj novinarski staž, posveti pljuvanju po zemlji svoje ujčevine?!

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *