Petković: Nikoga nije briga kako Srbi žive; Kurti je Srbima ukinuo skoro sva prava

0

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odluka vlasti privremenih prištinskih institucija da se zabrani roba iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji, koja je na snazi tačno godinu dana, sramna i anticivilizacijska, a da na tu odluku niko iz međunarodne zajednice ne reaguje.

„Riječ je o najdrastičnijem kršenju ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji sa ciljem njihovog protjerivanja. Apsolutno je nepojmljivo da se u srcu Evrope gaze osnovne evropske vrijednosti, a to je pre svega sloboda kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala“, istakao je Petković za RTS.

Ukazao je da za godinu dana te zabrane Prištine niko sem zvaničnog Beograda gotovo ne reaguje, iako su se zvaničnici Srbije obraćali predstavnicima međunarodne zajednice desetinama puta.

Vi niste mogli da vidite ambasadore stranih zemalja da se nešto posebno oglašavaju po tom pitanju. Vidjećete, neće se ni danas oglasiti. Ali zato, kada treba da se napadne srpsko jedinstvo, Srpski sabor, da se napadne ideja da Srbi imaju prava da razgovaraju o svojoj budućnosti, e onda vidimo bukvalno napade i iz regiona, ali i sa Zapada gotovo svakoga dana„, naglasio je Petković.

On je dodao da su i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji decenijama naviknuti na srpske proizvode, a kada je na snagu stupila ta zabrana dopremanja srpske robe, Srbi su morali da se snalaze i da kupuju i skuplje i manje kvalitetnije proizvode, s obzirom na to da srpskih proizvoda nema.

„Već drugi put za pet godina mi imamo zabranu srpske robe od strane Prištine. Sjećate se, prvi put za vreme (bivšeg predsjednika privremenih prištinskih institucija Ramuša) Haradinaja dvije godine su trajale takse od 100 odsto na srpsku robu, a sada godinu dana već koliko traje odluka (premijera privremenih prištinskih institucija) Aljbina Kurtija“, ukazao je Petković.

Ukazao je da nikoga bukvalno nije briga kako Srbi žive i šta se zapravo dešava na Kosovu i Metohiji i da se tom drastičnom odlukom najdirektnije ugrožava pravo Srba na goli život.

Kurti je Srbima ukinuo pravo na život, ukinuo pravo na glas, odnosno glasanje, ukinuo željeznicu, ukida dopremanje naše štampe, ukida pravo na vakcinaciju, pravo na liječenje, ukida dinar. Zabranjuje Srbima da mogu da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja na prostoru Kosova i Metohije“, naveo je Petković.

Istakao je da zabranom robe iz centralne Srbije Kurti direktno krši i CEFT-u i Briselski sporazum i naveo da je šteta zbog zabrane oko 210 miliona evra, ali da je realno „znatno veća“.

„Kada posmatrate najdirektniju štetu koja je prouzrokovana ovom odlukom, ona je sada nekih 210 miliona evra, ali realna šteta je zapravo mnogo veća. Zato što su prvo najdirektnije ugroženi Srbi na Kosovu i Metohiji, zato što su mnoge radnje koje su direktno zavisile od srpske robe, dakle mali dućani, prodavnice, zatvoreni. A da ne govorim o tome da na ovakav način mnogi privrednici i oni proizvođači srpskih proizvoda ovakvom odlukom gube svoje tržište na prostoru Kosova i Metohije“, naveo je Petković.

Odgovarajući na pitanje gdje je dijalogu Beograda i Prištine u ovom trenutku, Petković je istakao da je Beograd uvijek spreman na dijalog i da je to pokazao i u prethodnim mjesecima, a da je onaj ko ne želi dijalog Priština i Aljbin Kurti.

„I on je taj koji ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, izbjegava tu obavezu punih 11 godina. Dakle, kada dobijemo poziv iz Brisela, mi smo uvijek spremni da se odazovemo. Čekamo, vidjećemo kako će se stvari razvijati„, rekao je Petković.

Danas se navršava godinu dana od kada su vlasti privremenih prištinskih institucija zabranile ulazak robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Na KiM se ne mogu naći proizvodi iz centralne Srbije, kao ni ljekovi, što je dodatno pogoršalo i inače teške uslove za život Srba na KiM.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.