Patrijarh Irinej: Srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru, bez nje Crna Gora danas ne bi postojala!

8

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, mogućih fizičkih obračuna, “čak i prolivanja krvi” u Crnoj Gori, navodeći da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

“Poruka ‘Branićemo svetinje’ je vrlo jasna i zato je treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore”, dodao je patrijarh u intervjuu portalu Sabornik.net.

Komentarišući tenzije u Crnoj Gori poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovesti, Irinej je ocijenio da postoji “neka želja da se Crna Gora oslobodi od Srba, da se oslobodi od sebe same”.

“Takvo stanje u Crnoj Gori su velikim dijelom podgrijevale sile, neću da kažem koje, ali nisu znali za granice pa su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu koji je u jednom vremenu izgledao daleko od svojih svetinja a mnogi su bili daleko i od svoje vjere. Dolaskom Amfilohija ali malo i uticajem vremena koje se mijenjalo, Crna Gora je oživjela, narod se počeo vraćati crkvi tako da je to danas živa crkva i živ narod u vjerskom pogledu i vjerovatno je to nekome smetalo”, naveo je patrijarh za portal Sabornik.net.

On je odbacio kao neistinite navode vlasti u Podgorici da su Ostrog, Morača, Cetinjski i drugi manastiri u Crnoj Gori bili državna imovina do 1918. godine koja je potom prešla u srpske ruke.

“To ne samo da nije istina nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez nje Crna Gora danas ne bi postojala i to je činjenica, jer su mitropoliti bili gospodari Crne Gore”, naveo je Irinej.

Dodao je da srpska država i crkva nemaju ništa protiv što je Crna Gora ponovo uspostavljena kao država.

“Oni su to i bili ali nemaju pravo da budu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu. Današnje stanje u Crnoj Gori je velika šteta po sam narod i one koji se deklarišu kao Crnogorci”, ocijenio je patrijarh.

Naveo je i da su papa Franjo i “svi patrijarsi” dali podršku srpskoj crkvi u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dodajući da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnog stanja da taj akt bude povučen.

“Nema ni govora o vjerskoj slobodi već je želja da se dođe do svetinja i imanja i da se povjere nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću koji je raščinjen zbog nekih nedjela. Želja vlasti je da ima svoju autokefalnu crnogorsku crkvu, što ovaj narod nije prihvatio”, ocijenio je Irinej.

8 Comments
 1. Nikac komentariše

  Glupi pope Crna Gora nikad nije bila Srpska drzava niti ce ikad biti dok je ijednog Crnogorca
  Nista neznate a sve lazete,sto se tice CG zelja ce vas biti.
  Nadam se da ce I Vojvodina uskoro da ide svojim putem jer dobro znas da nikad nije bila Srpska nego Austriugarska

  3
  2
 2. Munja komentariše

  Smeće jedno, ti i takci da stvarate CG.. Vi da možete uništili bi je.. Fukaro četnička

  2
  2
 3. ćipur komentariše

  e ovo je budala nema dalje

  2
  1
 4. Tološi komentariše

  Pročitajte ko je bio Sv Petar Cetinjski i Njegoš II Petrović.

  1
  1
 5. Nikac komentariše

  [email protected]
  E vala se VI Srbi dobro narobovaste
  No kršna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, ni za Bonaparte; svi oni biše pa i preminuše, i mač svoj o Crnogorce đekoji opipaše, pa nestaše a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi. -Njegoš
  Kada vi ista znate nesrece jedne

 6. Tološi komentariše

  [email protected] Sve to ne menja činjenicu da Srpska pravoslavna crkva jeste osnovala i održala upravo tu junačku Crnu Goru koju pominješ.

  1. Nikac komentariše

   [email protected] Stvarno nemam vremena da se prepucavam sa tobom preko komentara,Crkva CG je bila Autokefalna I nezavisna od svih Pravoslavnih crkvi to pokazuju mnogo istoriskih dokumenata sve mozes provjeriti na internetu
   Nasilno je oteta posli prvog svjeckog rata 1918 god

   1. Tološi komentariše

    Kad ste tačno zadobili autokefalnost? Imenuj barem jednog patrijarha CPC. Najlakše je samo tako uopšteno poistovetiti period kad je MCP ostala sama jer je Pećka patrijaršija nasilno ugašena sa nekom kvazi CPC i kao time ste završili sa argumentacijom. Ali u pravu si, besmisleno je diskutovati sa mučenicima koji uporno ponavljaju laž nadajući se da će postati istina, ali ovaj put neće. Isuviše je apsurdno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.