Pali posle jedne decenije: “Pink panteri” ubili gradonačelnika u Švajcarskoj!

2

Ivo Borer (71), gradonačelnik Metzerlena u Švajcarskoj, gradića na granici s Francuskom, ubijen je 14. marta 2010. godine tokom pljačke u kojoj su učestvovali pripadnici kriminalne organizacije “Pink Panter”.

Deset godina nakon svirepog ubistva ovaj slučaj dobija epilog. Prošle nedelje za ubistvo su optužena dvojica muškaraca – Holanđanin (40) i Srbin (43), koji su u pritvoru. Treći optuženi i nalogodavac ima 66 godina i trenutno se krije u Srbiji, gdje i živi.

Grupa “Pink panter” se sastoji od 200-300 članova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore a neke osiguravajuće kuće smatraju da je zbog smjelih pljački u Dubaiju, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Njemačkoj, Luksemburgu, Španiji i Monaku grupa odgovorna za krađu preko 500 milijuna dolara.

Lopovi su kobnog dana upali u dom bogate porodice Borer znajući da je gradonačelnik sam u kući, budući da je njegova supruga svake nedelje posle mise posluživala mještane u njihovom restoranu. Mislili su da će im biti lako da savladaju 71-godišnjaka, ali se to ispostavilo kao kobna greška. Nesrećni čovjek borio se dokraja i pronađen je u lokvi krvi. Njegove poslednje riječi bile su: “Ubiću ga”. Na koga je mislio? Ostala je misterija. Zapao je u komu i, posle tri mjeseca provedenih na aparatima, preminuo u bolnici.

Imao ćerku s Srpkinjom

U vezu sa pljačkom i ubistvom dovedene su i dvije žene – jedna Švajcarkinja (51), koja je u međuvremenu preminula, i jedna Srpkinja (31). Među mještanima se spekulisalo da je ova Srpkinja Borerova vanbračna ćerka, koju je napravio nekoj od žena iz Srbije koje su dolazile tu da rade, te da je ona tipovala oca kako bi uzela ono što joj pripada, a to je nasledstvo.

Pozadina nasilnog zločina isprva je zbunjivala istražne organe. Mještani su bivšeg gradonačelnika Borera opisali kao pravog veseljaka koji je u mladosti živio veoma razuzdano, a navode i da je imao brojne avanture sa ženama iz istočnoevropskih zemalja koje su tu dolazile da rade. Borer je imao više novca od ostalih mještana i volio je da ga pokazuje, a u Metzerlenu se znalo i da u kući ima sef. Sumnja se da su dvojica muškaraca upali kod Borera kako bi ukrali dragocjenost i novac od oko milion evra. Međutim, pljačka je pošla naopako i nisu pronašli ništa!

– Možda je Borer došao u kontakt s kriminalcima s Balkana koji su koristili ovu rutu kao krijumčarski put. Možda je postao njihova žrtva jer je za njih postao previše opasan ili im možda nije račune platio na vrineme – ispričali su svojevremeno, dok uhapšeni dvojac do danas nije progovorio.

Pljačkali juvelirnice

Holanđanin i Srbin, optuženi za ubistvo Borera, pljačkali su i ranije. Tužilaštvo ih je dovelo u vezu sa krađom nakita iz juvelirnice u Vetingenu 3. februara 2010. godine. Holanđanin je sa jednim Hrvatom (44) opljačkao i zlataru u Šprajtenbahu. Ovo je i navelo tužilaštvo, da vjeruje da su dvoje uhapšenih pripadnici kriminalne grupe “pink panter”.

2 Comments
  1. Z. Stanišić komentariše

    J. Bo vas Pink Panter.

    1. Teška vremena komentariše

      poznavao sam jednog tvog prezimenjaka koji je upra vo pink panter

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.