Ovdje se radi o suverenosti Crne Gore

2

Piše: Feđa Pavlović

Bilo bi lijepo, i prema nama građanima elementarno pošteno, kada bi nova vlast prestala da koristi eufemističke sintagme poput “konsultovati eksperte Evropske komisije”, ili “uvažavati mišljenje Venecijanske komisije”.

Savršeno je jasno da, u slučaju predloga zakona o tužilaštvu, nije riječ ni o konsultaciji ni o preporuci, već o naređenju. Evropska komisija nam je izdala direktivu, uz prijetnju da ćemo, ako joj se ne povinujemo, “preći crvenu liniju” u pregovorima sa EU — što, između ostalog, znači i to da će dosadašnja podrška koju je nova vlast dobijala iz Brisela biti dovedena u pitanje. Pošto je ovo jasno baš svakom — i Briselu i Vladi i čitavoj crnogorskoj javnosti — čini se da nema nikakve svrhe posezati za eufemizmima. Ne, ovdje se ne radi o “konsultovanju naših partnera”, zato što ovakva naređenja ne izdaju partneri, već oni koji, izgleda, pretenduju da budu naši kolonijalni namjesnici. Ovdje se više ne radi ni o predloženim izmjenama zakona o tužilaštvu, ni o neophodnosti smjene Milivoja Katnića. Ovdje se radi o suverenosti Crne Gore.

Niko nas neće tretirati kao suverenu zemlju dok ne počnemo da se ponašamo kao suverena zemlja. Suverenost nije pitanje koje se može svesti na ekonomske, vojne, ili kakve druge slične resurse — suverenost je, u jednom važnom smislu, pitanje volje i principa. Toga su bili svjesni naši preci, u svakom od vjekova dokle nam pamćenje seže. Pa, ako danas Evropska komisija nalazi za shodno da povlači “crvenu liniju”, određene “crvene linije” moramo da budemo spremni da povučemo i mi — koliko košta da košta. U protivom, nismo suverena zemlja.

2 Comments
 1. Uraš komentariše

  Svaka cas momce,svaka ti je na mjesto !!!
  Dodao bih kad vec evropa poseze za vladavinu prava sto ne pocera ova govna iz tuzilastva …Dokazano je da ih glas tj vecinska Crna Gora Neceeeee…

  10
  1
 2. Željko I. komentariše

  Da bi bio suveren, i nezavisan i tako se ponašao, treba da imaš jednako odstojanje od svih velikih sila i susjednih grabljivica. Kako naša vlast, i izvršna i zakonodavna nije ni blizu toga, onda od suverenosti i nezavisnosti nema ništa. Dakle za śeđenje na samo jedan stolovač treba imati “balls” od kilo, a iz suśedstva znamo da kad śediš na više od jednog stolovača, nemaš ni suverenost, ni nezavisnost, ni teritoriju, osim u vlastitim medijima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.