Otkriven spomenik Blagoju Krušiću na Velimlju kod Počivala

0

Nakon svete Liturgije koja je održana u Crkvi Svetog Save obratio se Vladika Metodije, episkop budimljansko nikšićki, koji je istakao da je sloga i bratska ljubav ono što nas vezuje i da se uvijek moramo držati naša četiri ocila. Vladika se zahvalio ambasadorima Srbije i Rusije kao i konzulima Srbije koji su uz prisustvo oficira vojske Srbije položili vijenac na spomenik Blagoja Krušića.

Nakon njega se obratio i Drago Mirković, vajar koji je i isklesao ovaj spomenik.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević istakao je da će uvijek pričati o hrabrosti i hrabrim Srbima , iako neki žele da mu daju pravo samo da ćuti, na šta on neće kako je rekao nikada pristati. Kovačević je istakao da je povezanost sa ocem Draganom koji je potomak Blagojev doprinela da zajedno otrgnu od zaborava ovog div junaka, organizujući prije desetak godina veče i predstavu o životu Blagoja Mićkovog.

Kovačević je rekao da upravo zbog slika koje su nastale na toj predstavi neki mediji o njemupiši sa mržnjom mrzjeći ne samo njega već na taj način i Blagoja Krušića. Nadam se da smo dostojni Blagoja Krušića i srećan sam što sam danas ovdje.

Prigodan govor održao je i magistar Ilija Miljanić koji je istakao junaštvo Blagoja Krušića, zahvalivši se Vladici Metodiju i ocu Draganu Krušiću na prilici da kaže par riječi, naglašavajući da je sam Blagoje bio i ostaće luča srpske istorije i neumrli vitez, ravan onima sa Gazimestana.

Nakon njega se obratio i srpski istoričar Budimir Aleksić je rekao da dolaze bolja vremena po srpski narod i da se oslobađa Crna Gora okova i stega koje su je bile zarobile a spomenik Blagoju Krušiću je najbolji dokaz za to.

Nakon održanih govora uslijedila je svečana akademija a nakon nje posluženje za sve prisutne na ovoj svečanosti.

(Portal 083)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.