Otežu dijalog dok krišom preknjižavaju hramove SPC !

3

Sporni Zakon o slobodi vjeroispovesti koji je stupio na snagu početkom januara ove godine, uveliko se sprovodi, i bez znanja Mitropolije crnogorsko-primorske! Direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović saopštio je da bi do kraja juna trebalo da se prikupe podaci o tome koliko ima vjerskih objekata u Crnoj Gori i na koga su upisani. Kazao je da prve analize pokazuju da je vjerska imovina većinom uknjižena na djelove vjerskih zajednica, ali kako je analiza u toku, u Upravi još nisu utvrdili da li je bilo nezakonitog upisa.

Mitropolija i Vlada formirale su ekspertske timove o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovesti koji je izazvao oštru reakciju Srpske pravoslavne crkve i vjernog naroda. U međuvremenu su prekinuti zbog epidemije virusa korona, a kada će biti nastavljeni, još se ne zna. Advokat MCP Dalibor Kavarić kazao je da se izjavom Šaranovića nesumnjivo potvrđuje da Vlada Crne Gore u punom kapacitetu sprovodi Zakon o slobodi vjeroispovesti.

– I u tom svijetlu treba tumačiti njihovu iskrenost kada kažu da žele kompromisno rješenje spora koji su sami prouzrokovali donošenjem neustavnog zakona. Oni odvlače pažnju Crkve sa sprovođenja zakona na kome intenzivno i ubrzano rade istovremeno ostavljajući utisak da žele kompromisno rešenje, kako bi kupili dragocjeno vrijeme – kaže Kavarić.

On tako kaže da imovina SPC u vrijeme počinjanja nove runde razgovora o neustavnom Zakonu o slobodi vjeroispovesti već može biti u velikoj mjeri uzurpirana. O čemu onda da se razgovara sa predstavnicima Vlade? Može se očekivati da oni kažu da je zakon već u primjeni i da nemaju prostora za kompromisno rešenje.

– Crkva ne smije zapasti u zamku takve prevare, i mi vidimo aktivnosti vlade koje preduzimaju u tom pravcu sa krajnjim ciljem da hramovi pred redovnim sudovima budu preuknjiženi sa crkve na vlast – upozorava Kavarić.

Naš sagovornik ocjenjuje da izjava direktora Uprave za imovinu potvrđuje primjenu skandaloznih propisa.

– Pokazalo se da je moja ranija ocjena cilja navodnih pregovora koje fingira Vlada bila u potpunosti opravdana – kaže Kavarić, primećujući da iz izjave Šaranovića saznajemo da Vlada prilikom provjere imovine, odnosno primjene Zakona, popisuje i hramove Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

– To je kontradiktorno sa obećanjima koja su dali tim vjerskim zajednicama. Naime, njima je obećano da njihovu imovinu neće dirati i da su oni zaštićeni ugovorima iako smo ih upozoravali da će se zakon primijeniti i na njih. Odnosno, onome kome nije sveta svoja svetinja, još manje će mu biti tuđa.

Manastir Svete Trojice u Pljevljima proslavio je svoju hramovnu slavu praznik Silaska Svetog duha na apostole – Pedesetnicu. Ove godine izostalo je narodno veselje. Zbog poluotvorenih granica slavlju nije mogao da prisustvuje ni vladika mileševski Atanasije. On je poslao poruku u kojoj, između ostalog, kaže:

– Svetovne vlasti na svaki način pokušavaju oteti svete hramove koje su vaši preci gradili za spas svojih duša i ostavili u amanet da se i vi u njima molite i svoje duše spasavate, ali i da ih sačuvate za svoje potomke i dolazeće generacije. Nažalost, ovozemaljski silnici svakim danom kidišu na SPC i njene svetinje, gazeći na tom putu čak i svoj narod… Ne mogu imati mira sve dok svako dijete u Pljevljima ne bude moglo mirno da spava i dok naše svetinje ne budu odbranjene!

3 Comments
 1. Kafanski filozof komentariše

  Nema gore najezde od skolovanog
  lopova !.

 2. Traktorist komentariše

  U čemu je problem, onaj koji je uknjižen je vlasnik, espece je pokrao svetinj CRNOGORSKE CRKVE, iredenta smrdistanska na apaurinima

  1. Eric komentariše

   Gnjido

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.