Otac Gojko Perović: Milo ne razumije crnogorsku istoriju, neumoran je u pravljenju podjela među braćom!

19

Anticrkveni tonovi koji su se danas mogli čuti sa Kongresa Demokratske partije socijalista (DPS) zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu, ocijenio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

On je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA rekao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “neumoran u pravljenju i produbljivanju podjela”.

“Nije razumio građane države čiji je predsjednik, kao što ne razumije sopstvenu crnogorsku istoriju”, poručio je Perović

On je naveo da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), iako ima nacionalni predznak, crkva svih vjernika bez obzira na njihovu naciju.

“Kao što je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na njihov identitet, iako je ime naše zemlje, izmedju ostalog i ime jedne nacije”, rekao je Perović.

On je poručio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orjentaciju ka obnovi jedinstva sa Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni svestenici, vladike i monasi.

Perović je istakao da crkvu ne zanimaju identitetske podjele, jer je ona za sve ljude dobre volje.

“Ali ovakvi anticrkveni tonovi sa Kongresa jedne nominalno građanske i sekularne stranke zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu”, zaključio je Perović.

19 Comments
 1. Ksilofon komentariše

  Evo ga agent ANB, kako Medo prica 🙂

  5
  25
  1. Vladan V. komentariše

   Dobro da Gojko razumije istoriju Katunske nahije.

   4
   7
 2. Видован komentariše

  Gojko, ko više sluša ovog izbotoksiranog kriminalca…brzo ćemo da ga svrgnemo tako da ide direktno u spuž!

  23
  6
  1. Marko komentariše

   Kleronacionalizam je zlo

   9
   1
 3. Bokelj komentariše

  Uvaženi i poštovani oče Gojko, morate se prisjetiti 1998. godine kada nam je SPC, odnosno MCP na vlast dovela Al Kaponea, misleći da će Al Kapone biti surov samo protiv tadašnjeg “antihrista”. Vrijeme je pokazalo da je taj “antihrist”, laka mu zemlja, bolji čovjek i hrišćanin od mnogih crkvenih velikodostojnika. Što se tiče Al Kapona on je ostao isti i prije 1998. godine i danas. Žao mi je što ovo moram napisati ali je ISTINA.

  22
  6
  1. tako stoje stvari komentariše

   Što se brate izvinjavaš zarad napisane istine ?

   Davno je Aristotel izrekao – drag mi je Platon ali mi je draža istina. Ja se te maksime, držim cijeli život. Svi mi dobro znamo, a zna i sam Al Kapone, da ne bi nikad postao to što je postao, da nije bilo Crkve, odnosno dijelova Crkve i njihove decenijske ” kohabitacije”…kada, kako, i zašto je pukla ” ljubav” nije moje da nagadjam, ni da sudim, vrijeme će pokazati prave razloge, i stvarne ideologe razdora, no ostaje nesporna činjenica, koju svi svjedočimo, da je MCP decenijama gurala vjetar u jedra politici Djukanovića i DPSa. Činjenica od koje ne mogu pobijeći.
   Postoji mali milion političkih procjena i poteza Crkve, za koje je vrijeme nepobitno pokazalo da su pogrešne i pogubne bile, da je pomalo sad degutantno i neprimjereno pominjati ih sve ali pomenuću samo ovu zadnju – Krivokapića.

   Treba jasno i glasno reći, Crkva nam je poturila Krivokapića, koji se pokazao i svakom danom iznova pokazuje kao Trojanski konj onih snaga koje su kreirali i uobličavali DPS ovu politiku, i to Crkvi, pa ni samom ocu Gojku Peroviću ne služi na čast !!!
   Grdno su se prevarili i varaju krugovi iz Crkve ako misle da će kozmetičkim, samo pukim personalnim promjenama, nastaviti tu decenijsku politiku ” kohabitacije”, iz koje je Djukanović, iz njemu znanih razloga “iskočio”, a u kojoj su se oni ponašali i bili komotni. Novo vrijeme traži i novu politiku. Ta njihova politika ” kohabitacije” što se mene, kao etničkog Srbina, pokazala se kao pogrešna i pogubna po vitalne interese mog naroda i moje nacije. O interesima onih koji nijesu Srbi, koji se ne osijećaju tako, neću da sudim…kao što ni njima ne dozvoljavam da u ime mog naroda i mene kao Srbina sude.

   Kao što vidiš, da kažem i napišem to otvoreno, bez uvijanja i izvinjavanja, uopšte nemam problem.

   10
   3
   1. LipaLipa komentariše

    … Tako stoje Stvari … maksima ti je prava, … jedno od meni drazih, … no jedno je maksima, … drugo njeno postovanje, … jedna od “moih” maksima, nacela, … jedinstvo duhovne i svetovne vlasti, … nasa tradicija, simbol dvoglavi orao, … u ono vrijeme o kom govoris, … Mitropolija tek pocela da se oporavlja od “rabote” komunizma, … ne znam tacno, klir brojao pa do 30 osoba, … kada je doslo do podjele Momo, Milo, … oni pokusali pomoci rodu, narodu,…. pokojni Mitropolit to iskreno objasnio, … nisu oni uticali na izbor kandidata Momo i Milo, niti su mogli, … oprdijeli se za onoga ko je lider, … licno sam znao pokojnog Momira, … moze se reci sve, osim lider, … tako odluka bila prilicno jednostavna, … njihov uticaj skoro nebitan, … propaganda to podigla do nebesa, … crkva se bavila svoim poslom, … obnavljala, manastire (n.p. manastir Stanjevica, zaduzbina moga roda), podizala nove hramove PG, Bar, oni veci, … obnovila i dogradila Ostrog, … obnovila skoro sve manje i vece ckvice, …

    1. LipaLipa komentariše

     … to je grandiozni poduhvat u nasim okvirima, … da je tako vlast radila mi bi bili bukvalno, … blizu, jako blizu Svisi(ovo samo usput), … skolovali svoj kadar u skoro nemogucim uslovima, … najveci problem, nemogucnost izbora karda, … ono sto ih dopalo, … bili vise nego uspjesni, … stvorili relativno mali ali mocan trust mozgova, … koji je razbucao vlast, … kad je ocijenio da to moze, … nije birala vrijeme vec vlast, … no znamo vlast porazena, … dobila smtonosan udrac, … ona smo misli da je ziva, …zato obrnuto, nijednu stratesku, pa ni takticku gresku nije napravila, … bila strpljiva cekala priliku, vise od 20.godina, … docekala ,uzvratila udarac, ….bozjim mirom litija, … naravno pobijedila bez kapi krvi, … gandizam je malo dijete za litije, … litije, obred(prikriveno kolo) koje uzdize energiju i svijest, … formira naprednu, duhovnu, nadsvijest, … izbori Krivokapic(moj rod), …crkva je narodu dala vid(bog Vid) otvorila svijest(nas dio boga), … trazila prvo mjesto na listi i predlozila vise nego pogodnog civjeka(visi jerarh), … isla na kvalitet, frontu ostavila, … privid moci njihovog kvantiteta (manje ,vise bezvrijedan, pjedinacno i ukupno), … izvagala sjajno, porijeklo, obraz(nje), strucnost, cast moral, medijatorske sposobnost, i sl, ,,, on je lako, magija svijesti, … u trenu privukao povorke sa litija na svoju stranu, “slicno se slicnom raduje”, … kako tada, tako i sada, … Zdravko je izborna volja srbskog naroda, … u CG pa i sire, srbskog roda, naroda, … u tome je problem za partije i partijce(debilizam, saborni kao jezera u Finskoj) df, … ostvario se moje nacelo sa pocetka, … porodilo se jedinstvo duhovne i svetovne vlasti, srce srbstva, … front odigrao svoje ide u proslost, zasluzeno, ,,, sve na sijetu, sa bozjom voljom i zasluzeno, .., prava kohabitacija bila(vise od 20,god), … dps i front, ovakav ili malo drugaciji, …posteno da idu u paketu, … idu nema dileme, … u stvari vec su otili, … nemaju stav, volju, … pa glasaju protiv svoje volje, … kao kolicija a i pojedinacno fakat ne postoje, … kohabitacija sa presednikom ce kratko trajati, … najvise pola godine, … siguran sam da ce se to resavati, … posle izbora uNK, … tada ce biti kristalno jasno, … ko je izborna volja(prvi put u modernoj istoriji) a ko je proslost, … mislim da sa sve iz tvog posta obradio, osvijetlio, … svako dobro, …

     1. tako stoje stvari komentariše

      LipaLipa…toliki trud druže, čemu ?

      Plijeni ta tvoja potreba da objasniš i pojasniš, no iskreno, nešto ti slabo ide. Uglavnom se se svodi kod tebe, na spisak tvojih lijepih želja i tvoje lično promišljanje, koje nema mnogo veze sa činjenicama i realnim stanjem.
      Grdno se varaš da će Front u istoriju, ne dok je nas Srba…skori izbori u Nikšiću, samo će ubrzati neke stvari, koje slijede neizbježno….daljnji pad DPSa i Krivokapića, odnosno njegove nakaradne vladae.

      Neuspio eksperiment crkvenih krugova da kohabitira sa stranim faktorom i Djukanovićem, na uštrb volje gradjana u startu je osudjen na propast.

      Svako dobro !

      p.s.

      prilikom pisanja prethodnog komentara, nijesam uopšte mislio na podijelu unutar DPS i odredjivanje izmedju Momira i Mila, no na neka potonja politička opredjeljenja MCP koja joj gledajući sa ove distance ne služe na čast, a to sam i onda mislio…no nebitno je, nije mudro otvarati taj fornt u ovim uslovima. Nekada je mudro istinu i oćutati, da se dušmani ne …

      1
      1
 4. Marko komentariše

  Ne slazem se sa tobom,ali cijenim tvoju otvorenost i isktenost.TAKO NE MISLIM O popovima koji su prodali vjeru za veceru i svoju majku crkvu drze u lance Beograda.Srame li se bar malo.Znaju li da je ta nasa crkva stvorila crnu goru,da su nase vladike sveci.A ovi sad popovi pricaju da je to vazda bilo srpsko.smeca lazljiva.

  3
  13
  1. tako stoje stvari komentariše

   E moj Marko, tvoje znanje je krhko i ograničeno, obrazuj se malo, nemoj tako jednostrano stvari da posmatraš.

   Gle čuda, naš najveći i najznačajniji vladika Petar Prvi Petrović Njegoš, potonji svetac, Sveti Petrar Cetinjski, gle čuda, za tebe i takve, hirotonisan je za mitropolita Crne Gore, ni manje ni više no u Sremskim Karlovcima 13. oktobra 1784. godine, to je nesporna i nepobitna činjenica, koja govori sama po sebi o vrijednosti tvojih uvjerenja.

   11
   3
   1. Vladan V. komentariše

    Jes ali tada to nije bila SPC.

    1
    5
    1. tako stoje stvari komentariše

     No, što je bila no SPC ?

     Da budem precizan, bila je Karlovačka patrijaršija, utoliko gore i porazniji podatak i činjenica po vas ” pravovjerne DPS Crnogorce”. Savremena SPC nastaje ujedinjenjem Karlovačke patrijaršije, Beogradske i Crnogorske mitropolije, koje su nastale na razvalinama nekad jedinstvene i silom ugušene Žičko-pećke arhiepiskopije. To su notorne činjenice.

 5. Darko komentariše

  O Gojko dje si bolam ti ,, opet si se upalio, pusti ti politiku vidis do ceg si je doveo .

  5
  10
 6. E viva komentariše

  E moj Gojko, šta ti pričaš. Ti ne smiješ poći u svoje Cuce, eto koliko si cjenjen

  8
  12
 7. Don komentariše

  Aj ne seri Perovicu zivotati,ne bacaj spicu medju narodom u Crnoj Gori,nisi veci Srbin od mene niti ces biti,nije Tvoje da se bavis politikom,nego da sluzis Bogu,smradu jedan

  3
  5
 8. Serbule komentariše

  Ako ćemo oko istorije , Crnogorska crkva je bila autokefalna do 1918 !
  Ne shvatam zašto bi neko ko hoće da obnovi autokefalnost CPC pravio “razdor među braćom” ?
  Pa pravite ga i vi što insistirate na crkvi Srba SPC !
  A pomiriti nas nećete oko SPC nikad , vratićemo svoje kad tad !

  2
  6
  1. tako stoje stvari komentariše

   Ja mislim da je tebi bliži centralni komitet no Crkva, i da ti je bliža i poznatija istorija od sedam ofanziva, no isporija Srpske pravoslavne crkve, odnosno Žičko-pećke arhiepiskopije.

   Stvarno ne znam u koju si ti školu učio istoriju…

   3
   2
  2. Darko komentariše

   Bravo !!! Kad tad dok je jednog Crnogorca .
   A sram ce zivjeti dovjeka

   1
   1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.