Mladen Mikijelj

„Organi lokalne samouprave opštine Zeta ne smiju sa distance posmatrati proces razgraničenja“

0

U svijetlu novonastale okolnosti da će Opština Zeta, potpuno neopravdano, morati da sačeka okončanje razgraničenja između Podgorice i Tuzi, organi lokalne samouprave u Zeti ne smiju niti mogu sa distance i sa strane posmatrati taj proces, ocijenio je predsjednik Kluba odbornika Demokrata u SO Zeta Milan Drakić.

Drakić je kazao da upravo ovaj momenat treba iskoristiti da Skupština opštine Zeta donese odluku o osnivanju Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave opštine Zeta.

„Prvenstveni zadatak tog zvaničnog tijela bi bio monitoring razgraničenja između Glavnog grada i opštine Tuzi, jer je Zeta u tom procesu zainteresovana strana i ona ima sasvim legitimno pravo na praćenje svake etape tog procesa. To se posebno odnosi na razgraničenje između Zete i Tuzi, koje je očigledno zaboravljeno od strane nosioca lokalnih izvršnih vlasti. Upravo, kako bi se preduprijedila opasnost po legitimne i legalne interese opštine Zeta, kada je istočni dio njene teritorije u pitanju, ovaj Savjet bi bio pozvan da utiče na ispravljanje apsurda kada je u pitanju granica između Mataguža i Vranja“, naveo je Drakić

Jedino je ispravno da granica ide vrhom brda a ne da granicu čini lokalni putni pravac. Poštovanjem onoga što je prirodno obilježje, jedna od najstarijih crkava sa pripadajućim crkvenim kompleksom, i zvanično bi bila dio Zete.

„Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave Opštine Zeta, u skladu sa skupštinskom odlukom, bavio bi se i drugim pitanjima važnim za funkcionisanje opštine Zeta.  Naročito u odnosu na planiranu izgradnju kolektora u Botunu, kojoj se protivi cijela Zeta i na proces stvaranja uslova za intezivniji napredak naše opštine, mjeren snažnom željom naše zajednice da teritorija Opštine Zeta bude određena poštujući istorijske činjenice. Sjeverna granica naše opštine treba da bude pomjerena 2 kilometra prema sjeveru, u odnosu na današnju zvaničnu granicu“, zaključio je Drakić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.