Okrugli sto Ministarstva javne uprave na temu decentralizacije, ministar Dukaj poručio je Crna Gora centralizovana ne samo u odnosu na region već i šire

0

Ministar javne uprave Maraš Dukaj otvorio je danas okrugli sto pod nazivom „Decentralizacija u Crnoj Gori – gdje smo, a gdje treba da budemo?“ u organizaciji Zajednice opština Crne Gore. U uvodnom dijelu govorili su i predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice Jelena Borovinić Bojović i predsjednik SO Tivat Miljan Marković.

Dukaj je istakao da je ovo prilika da se razmijene znanja i ideje koje će donijeti novi kvalitet u promišljanju aktivnosti za dalju reformu sistema lokalne samouprave.

„Ta reforma mora biti bazirana na unapređenu decentralizacije, jer je Analiza funkcionisanja sistema lokalne samouprave koju smo skorije završili, pokazala da je Crna Gora centralizovana država, ne samo u odnosu na region, nego i šire. Pripremajući i realizujući analizu, prepoznali smo izazove zasnovane na dokazima i činjenicama“, kazao je ministar Dukaj.

On je istakao da je Savjet Evrope u svom Izvještaju o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, imao istovjetne ocjene i preporuke koje su sadržane i u samoj Analizi. U tom dijelu postoje jasne preporuke u kom pravcu treba da se napravi reforma sistema lokalne samouprave.

To iziskuje da se decentralizacija realizuje pažljivo, korak po korak, u skladu sa konkretnim potrebama zajednice.

„Preporuke Analize, između ostalog, odnose se i na unapređenje normativnog okvira za funkcionisanje sistema lokalne samouprave, što je od ključnog značaja. Zato trenutno ubrzano radimo na izradi novog Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim će se veliki broj izazova tretirati na novi način, u skladu sa nalazima Analize i u skladu sa evropskim standardima“, kazao je ministar.

Dukaj je dodao da se ovim Zakonom razmišlja u pravcu i uvođenja decentralizacije nadležnosti za ključne oblasti koje su važne za rad i ostvarivanje funkcije lokalnih samouprava, kao što su obrazovanje, zdravstvo, prostorno planiranje i druge.

„Ovo je proces, u kome svi imamo svoje mjesto i svoju odgovornost. Imamo i snažnu podršku međunarodnih partnera, koju u ovom trenutku moramo i sami svojim angažovanjem opravdati i sačuvati. Naš zajednički cilj je da punim angažovanjem, pripremimo sve lokalne samouprave u Crnoj Gori, da uspješno preuzmu punu primjenu prava EU, kada Crna Gora postane dio evropske zajednice”, zaključio je Dukaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.