Oko Njegoševe kapele nema misterije, sve je jasno kao dan!

5

Piše: Jovan Markuš

Zavod za zaštitu spomenika kulture je dao dozvolu za izmještanje Kapelice a opština Cetinje sprovela u djelo rušenje– Danas je njegov pravni nasljednik ministarstvo kulture i ono sa opštinom Cetinje samo treba da izvrše obavezu tj da izmjeste – obnove Kapelu na vrhu Lovćena , ukoliko je Crna Gora pravna država koja želi u EU !!!

Prije nekoliko dana pojavio se članak u nedjeljniku Monitor (br.1582,12.02.2021,str8-10) pod naslovom ,,Nestalo rjesenje o saglasnosti za izgradnju Njegoševog mauzoleja iz 1967.: nema ga ni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara, ni u Državnom arhivu“ koji bi kod neupućenih mogao da izazove zabunu.

Ovdje nema nijakve misterije i sve je jasno kao dan. Odlukom nadležnog organa Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore br. 04-770/1 od 7 jula 1961 godine Njegoševa Crkva i Njegošev Grob na Lovćenu proglašeni su za istorijsko – kulturni spomenik i stavljen pod zaštitom države. Zavod za zaštitu spomenika kulture sr Crne Gore, koji je kapelu proglasio spomenikom kulture 7. juna 1961. god., donosi rješenje 28. februara 1969. god. kojim se „odobrava opštini Cetinje da može izvršiti premještanje spomenika kulture – Kapele sa Lovćenskog vrha“.

Opština Cetinje je, kako se navodi „poštujući saopštenje odbora za izgradnju mauzoleja Petru ii Petroviću Njegošu na Lovćenu od 22. VIII 1969. i rješenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture sr Crne Gore, na sjednici održanoj dana 3. IX 1971. donijela „odluku o dislokaciji Kapelice sa Lovćenskog jezerskog vrha“.

Ove odluke su javno objavljene u časopisu ,, Umjetnost“( br 27/28, 1971), knjizi ,,Sumrak Lovćena“ ( 1989, str 161-162) i u listu ,,Glas Crnogoraca“(24.septembar 2002, str.16) i svako ko želi može da pogleda, ko je donio rješenja i ko je preuzeo obaveze.

Preostaje da preuzete obaveze samo sprovedu u djelo poslije 50 godina.

5 Comments
 1. Luka Bar komentariše

  Kakav je ovo mrak ovaj Markuš. Pa i laik vidi koliko je ovo kontradiktorno što piše. Ne pominje važnije dokumente i da je to kapela zadužbina kralja Aleksandra, pa neka je nosi u Beograd i tamo postavi. A u Pobjedinoj brošuri samo su prilozi velikosrba koji su kukali za gašenjem srpske sveće na Lovćenu među kojima je bio najglasniji Novak Kilibarda.

  7
  12
 2. Ribar komentariše

  Luka Bar, to što kažete jednostavno nije istina. Crkvu nije napravio Aleksandar, nego obnovio nakon rušenja. Ona je Njegoševa zadužbina i nije red da se lažemo. Pročitajte još nešto osim pisanije Novaka Adžića i Pobjede.

  8
  8
 3. Cedo komentariše

  markuši uopšte nisu slovenskog porijekla, već vlaško-ilirskog, imaju šiptarsko porijeklo, dakle, ne treba ga slušati, to je jasno kao dan, a zine – laže..!

  7
  11
 4. Obaveza komentariše

  Gospodin Markuš je bio predsjednik Izvršnog odbora i predsjednik opštine Cetinje. Postavlja se pitanje zašto on nije ispunio tu, kako kaže “obavezu”?

  5
  2
 5. ćipur komentariše

  e ko slusa joca markusa i vjeruje u njega dobro je jadan
  zastranio je da mu spasa nema
  joca se pleme odreklo nema ko prica s njim i ko ga postuje
  koliko valja i risto ga je pocera e vidio koji je nesoj

  7
  4
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.