Odluka Agencije za zaštitu konkurencije: Institutu Igalo dodijeljena nezakonita državna pomoć od 1,36 miliona evra

0

Potpisivanjem ugovora sa Agencijom za osiguranje depozita iz Beograda o izmirenju obaveza koje Institut dr Simo Milošević ima prema Jugobanci Beograd u stečaju, Ministarstvo finansija (MF), na čijem čelu je u tom momentu bio Aleksandar Damjanović, dodijelilo je nezakonitu državnu pomoć Institutu.

To je na sjednici Savjeta prošle nedjelje utvrdila Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) koja je krajem novembra pokrenula ispitni postupak u vezi ovog pitanja.

Damjanović je krajem septembra prošle godine, nakon pregovora sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim, sa Agencijom za osiguranje depozita potpisao ugovor kojim je država preuzela obavezu Instituta po osnovu kredita od prije više od tri decenije. Tim ugovorom je predviđeno da se dug Instituta umanji za 1,36 miliona evra koliko Srbija duguje Crnoj Gori za staru deviznu štednju, nakon čega bi se obaveza države smanjila na 5,3 miliona evra.

– Rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći, od privrednog subjekta Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ a.d. Igalo, u iznosu od 1.366.113,32 evra. Nalaže se Ministarstvu finansija da u roku od dva mjeseca od dana prijema istog, sačini i Agenciji za zaštitu konkurencije dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj – navodi se u saopštenju AZK.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.