Odalović: Za razliku od Prištine, mi smo pokazali da ne dijelimo žrtve na albanske ili srpske!

0

Umjesto da Priština radi ono što je obećala i ovoga meseca pretraži lokacije na koje smo im ukazali u potrazi za nestalim licima, Aljbin Kurti traži da ja budem smenjen. Znači, suština je da na svaki način izbjegnu svoju obavezu, kaže za Sputnjik Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

 

Po svemu neobična runda dijaloga Beograda i Prištine, danas u Briselu, postala je još bizarnija kada je Aljbin Kurti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tražio da se iz delegacije Srbije koja je zadužena za nestala lica ukloni Veljko Odalović. Kurti je otišao i dalje, pa je Odalovića uporedio sa nacistima Jozefom Gebelsom i Hermanom Geringom.

Odalović je, u razgovoru za Sputnjik, bio ne malo zapanjen ovakvim poređenjem iako je svestan da je Kurti to rekao da bi opravdao Prištinu koja ne radi ništa po pitanju nestalih.

„Veoma sam neprijatno iznenađen činjenicom da je Kurti na jednoj temi koja je vrlo osjetljiva i koja bi prije svega trebalo da bude pitanje humanitarnog karaktera, ovako reagovao. U pitanju je rješavanje sudbina nestalih lica, a iz nemoći da odgovori zašto ne rade ono što je njihova obaveza prema zahtjevima naše delegacije, i ne pretraže lokacije koje Beograd zahtijeva duže od deset godina, Kurti je izabrao da našu Radnu grupu za nestale i mene lično pomene u ovom kontekstu“, kaže Odalović.

On, međutim, kaže da je važnije to što je Kurti pokazao da je na sastanak došao da traži nova rješenja za pitanja za koja već postoji dogovor kao što je ZSO. Dakle, imao je poseban cilj:

„Pokazao je da ne želi da dozvoli da se dijalog nastavi. Očigledno nije spreman i ne želi da razgovara o temama koje su na stolu. No, više to sve nije njegov problem već je teret i odgovornost na onima koji vode ovakav dijalog,“ objašnjava Odalović.

On napominje da shvata frustraciju Prištine kada je reč o nestalima jer godinama ne žele da sarađuju. A tela Srba ali i Albanaca koje su ubili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova nalaze se širom Kosova i Metohije.

„Pred tim više ne može da se žmuri. Sve informacije koje smo imali podelili smo sa Prištinom preko Crvenog krsta kao i sa zvaničnicima stranih ambasada. Očekivali smo da će Priština, kako je i obećala, u ovom mjesecu biti na prvim lokacijama sa našeg spiska i da ćemo krenuti u pretragu tih lokacija. Međutim , posle ovoga što sam danas čuo, ja sam skeptik. Čini  mi se da je poruka Kurtija da oni neće da rade dok sam ja na čelu ove Komisije“, kaže Odalović.

Neću biti prepreka porodicama da nađu svoje nestale

On kaže da ne zna čime je to izazvano ali će i sa predsjednikom razgovarati na tu temu jer ne želi da bude neko ko ugražava proces ,niti da porodicama  bude prepreka da nađu svoje nestale.

„Mi smo sve prištinske zahtjeve izvršavali i izvršili. Pozvali smo i porodice Albanca da dođu na poslednju lokaciju koju smo obradili, da vide mjesto, da se poklone, polože cvijeće i odaju počast svojim najmilijima. Dakle, sve smo učinili krajnje transparentno, uz prisustvo međunarodne komisije za nestala lica, Euleksa, članova prištinske delegacije i tako dalje. Samo smo očekivali da će Priština na identičan način da postupi. Porodice žrtava i žrtve mi ne dijelimo na albanske ili srpske,“ ističe Odalović.

On kaže da duboko veruje da je za porodice sa obije strane to jedini put i da se nada da će se, kad se strasti malo stišaju, i Kurti shvatiti da ovo što radi ne vodi ničemu.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.