Objavljen snimak dolaska S-400 u Tursku

0

Prema turskoj vojnoj bazi Murted u Ankari, danas je počela isporuka prvog dijela materijala odbrambenog protivvazdušnog raketnog sistema S-400, koji Turska nabavlja iz Rusije, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Turske.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i vršilac dužnosti sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper razgovarali su telefonom o dešavanjima u Siriji te o isporuci odbrambenog raketnog sistema Turskoj.

“Nabavka odbrambenog raketnog sistema S-400 nije izbor nego nužnost. Nastavljaju se razgovori o pitanju ponude za sistem Patriot”, rekao je Akar.

Dodao je da projekat vojnih aviona F-35 treba da nastavi da napreduje svojim putem, napominjući da je Turska partner ovog projekta.

Naglasio je da Turska i dalje podržava prijedlog formiranja radne grupe, u koju bi mogao biti uključen i NATO, a koja bi se bavila mogućim posljedicama nabavke S-400 na avione F-35.

U saopštenju iz turskog ministarstva navedeno je kako je 11. aprila 2017. Turska potpisala ugovor o nabavci sistema protivvazdušne odbrane S-400.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država, što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Vašington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.