Njemački izaslanik u lažnoj državi ispavlja Hila: Normalizacija odnosa „Kosova“ i Srbije uključuje i međusobno priznanje

0

Izaslanik Njemačke u Prištini Jorn Rode odgovorio je na jučerašnju izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila, koji smatra da Srbija ne mora da prizna „Kosovo“ da bi ušla u Evropsku uniju.

U objavi na društvenoj mreži Iks, Rode je rekao da normalizacija odnosa „Kosova“ i Srbije ipak uključuje i međusobno priznanje.

„Samo da podsjetimo: Pročitajte jasnu izjavu njemačkog kancelara Olafa Šolca tokom njegove posjete ‘Kosovu’ i Srbiji u junu 2022. o normalizaciji, uključujući međusobno priznavanje. Ovo i dalje stoji. Puna primjena briselskog i ohridskog sporazuma sa obje strane što je pre moguće“, napisao je Rode kasno sinoć na mreži Iks, a prenijela je „Koha“.

Rode je uz ovaj post podelio i vest sa izjavom njemačkog kancelara tokom njegove posjete Prištini u junu 2022.

„Politički sporazum između dvije zemlje je važan uslov za investicije i radna mjesta, a time i za perspektivu mladih ljudi na ‘Kosovu’. Jasno je da sporazum mora konačno da riješi pitanje priznanja ‘Kosova’, jer je nezamislivo da dvije zemlje koje ne priznaju jedna drugu postanu članice EU“, rekao je tada Šolc.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.