Nije kum Zeko

0

Ajd da probam iole seirozno u neozbiljnoj političkoj stvarnosti regiona, u kom se političari na vlasti ne pitaju više nego li „pjan s gaćama“, što bi reko prost puk. Elem, ovaj mi kum Đukanovic, taman što ga pohvalim i probam odbranit đe ima prostora, zabrlja debelo. E sad, da je budala nije, da je avetan nije, da je glup nije. Manimo minoran prosjek na Vakultet. Da je dobar plivač u politici jeste. 30 godina pliva, pa još u „maloj bari punoj krokodila“ da citiram i ja velikog mislioca. Bože me sačuvaj i Bože mi oprosti.

Ali on udario tamo đe aposlutno ne treba. Mali je kum, iako je goleman razinom, ali mali je kum da udari na Svetinje. Ne dira se u to, kume, Bog te ne ubio! Da te neko, npr. od preko oceana napujd'o, pa da moraš, znao bih. Nije! Ko te bolan ćera da talasaš bez preše?
Razumljivo je, i potpuno u skladu sa tvojom primarnom vještinom u politici, pragmatizmom, da imaš potrebu da skreneš misli puka i oponenata sa gorućih tema, aktuelnih politickih? Majstore pragmatizma, razumljivo je da skreneš misli puka sa nekih spornih svari, kao i sa Dudula? Sa Dudula koji blefira, jasno je i duducima, ništa ti nema! Ništa ti nema dokumentovano, nikakav klip npr. I onda, taman da te pohvalim opet, kako si majstor pragmatizma, u politici, toj vještini mogućeg, a ti zabrljaš kume! Taman da te pohvalim da ti je odličan onaj spin sa „mhe“ Bukovica“. Odličan! Jer, nećes ti na tom insistirat, reći ćeš ovijem tvojijem da „patišu s bagerima“. Daćes onim sužnjima na volju, rijeka će da teče kako treba, kako Bog zapovijeda „ka i dosle“.

I svima ok. Nijesi lud, kume, da rijeku „tiskaš“ u cijev Bog te ne ubio! Pa nijesi ti Bog, kume, Bog te ne ubio. Osim za te pratilje koje ti duvaju u stražnjicu! Pritom znam, kume, da Milovan, znan mi kao Bato, s tim „mhe“ima veze taman koliko imam li ja s onim „vetrenjačama“ na Krnovo! Kum si mi ali Milovana znam dulje. Ne bi se Milovan tijem bavio, ajd da se ne lažemo. Ono, opet, da se ne lažemo, i ja, da si mi brat od tetke, bio bih ljut na tebe da me nijesi „turio u neki bizmis“, ali nije Milovan taj tip, nije. I od dobroga je Milovan, znamo i ti i ja. Nije Milovan naučen od kuće da radi kako ne treba.. nije.. znamo i ti ja. Milovan je učio Vakutet, da radi posao za koji je učio školu. I bio je dobar đak Milovan. I da ne griješim dušu ma šta ko pričao, i dobro čeljade je Milovan. Mada se nijesmo odavno vidjeli, od Beograda neđe.. Ja i Miovan, ali znamo se toliko..

Nego da se manemo Milovana.

Đe si to krenuo kume ? Kakva je preša? A nije ni u redu kume. A nije ni način. A nije ni uputno kume. Prvenstveno po tebe, Bog te ne ubio. Ko te bolan uči naopako? Pa ću ti opet reć. Ćeraj to od sebe bolan! Ćeraj od sebe te poltrone i neznavenike! Za šta će ti to bolan? Realno. Ne moraš ti kumu replicirat, zna kum i šta čitaš i kako čitaš. A znam da umiješ i između redova čitat.. Pa znam da znaš, da te „ćeram“ da se preispitaš bolan.. Vidiš li bolan da je na 37 stepeni Celzijusa bilo 10.000 druga!? Znam ja, da ti znaš, da ja znam i koliko je to Farenhajta.. Ali zamisli da je bilo podnošljivih 20ak? Pomnoži onda kume tih 10.000 puta 2..

Čekaj bolan, šta ti je?! Nemoj bolan da si manit. Nijesi ti Zeko! Nemoj bolan da bručiš pretke! Opet ću ti reć, opet ću te podsjetit. Znamo ko si. I ti i ja. Ako si ti „duklješa“ onda sam ja Amerikanac. Mada ih ima što vele da sam njin „agenAt“, zamisli samo.. Ne bih ja sebi toliko pridavao na značaju.. A je li mi posao da znam jes’. A ti se, kume, praviš da si „duklješa“. Po potrebi. Ko što i ja pišem arhaičnijem crnogorskijem kad sam u ravni sarkazma, jer su ovi tvoji neznavenici napravili sprdnju i od jezika kume moj. Nije se tako zborilo u moje „đetinjstvo“ kume. A nije ni u tvoje..

A vidiš, kume, promijenih POTPUNO sliku o tebi, onom Nijemcu, vrhovniku Bundestaga u CG onda. Nije te mogo očima gledat! Rekoh mu kako stoje stvari, da ti nijesi baš takav kakvim se pedstavljaš, i da nemaš ti veze s uređivačkom politikom tadašnje Pobjede. Ja znam koliko sise miješao. Pisah tad tamo. Nijesi se miješao apsolutno! Ali on i slični nijesu znali, pa pošto se kumu vjeruje i on mi je vjerovao. Odbranio te kum, ali ne da pamtiš pa da vratiš. Nije kum partijac, no da će zeru više od toga, mada je grdno i ne zapamtit dobro kad ti se učini, ali te branih kume lako. Znao sam pravo stanje stvari. Fakte je lako branit! Rekoh da ti nemaš veze ni sa prezimenom one „kilomudić“ ni sa animalnim nadimkom tamo onom što ga u Pobjedu nazivahu „goveče“. Da to nije tvoja „režija“ no onih koji su ti se šlihtali tako, a ti se nasmijao ponekad, čitajući Pobjedu na plažU.. Zna kum.. Odbranih te, kume, ne jednom, đe je trebalo. Reću ti, možda. Nekad. Ali u oči kume. Ko što sam ti rekao onom peksinastom šefu kabineta, za zemana, da ću ga vrnut u onu pripizdinu odakle se dovuko kod tebe pred ofis! I bi tako nekako.. Ne moraš ti kumu vrtat za „usluge“. Ne radi kum nikad za pare što ne bih inače, znaš toliko. A ako nijesi sam spoznao imao ti je ko reć, moj kume. Ajd’ sad, pozdravjam te, i ne budi avetan Bog te ne ubio. Saberi se malo, razmisli. Pa ako ti bude trebao savjet a ti javi, da ti se da dok je moguće, kad ne bude nema tog Solomona koji će te moć’ naučit.

Saša Dr.Đurović

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.