NAŠ GOJKO I NAŠ ĐOLE

6

Piše: Bećir Vuković

Svoje ispovijedanje o putovanju na ustoličenje srpskog patrijarha Porfirija (koje je u tekstu ostalo u sjenci tužnog događaja u Novom Sadu), sveštenik Gojko Perović počinje pedagoškim objašnjenjem o tome kako je srpski patrijarh “istorijski vrsnik i stariji brat zetskih mitropilita”.

Sa ovom rečenicom, sveštenik Gojko Perović se preporučuje ne samo “Vijestima”, i ne samo Andrijaševiću, i ne samo montenegrinskim istoričarima, nego, daleko bilo, i onoj instituciji u Rimu u kojoj ovih dana žari i pali ambasador Crne Gore u Vatikanu.

A, sad, laganicom – tamburaški…

I autor ovih redova misli da je Balašević mag tamburanja, jedna izuzetna pojava koja je katkad i banalne rime pretvarala u gotovo zavidne književne tekstove…

Istina, poneki su odrastali uz Balaševića, poneki uz Džeja i Šabana, poneki uz Brenu, ali i uz Boru Čorbu, ali i uz gusle; mi u Crnoj Gori uz Bećirovića koji je bio patrijarh epske poezije, i, žalili smo sve njih, razumije se, žalimo i Balaševića..!

Kao što je rekao srpski patrijarh Porfirije (što navodi dragi naš prepodobni otac Gojko Perović), na vijest o odlasku Balaševića: “Naš, Đole.”

Ja bih dodao – naš i njihov – Đole..!

Jer, naš Đole imao je baš često i često razumujevanja i za neke – njihove – ratne trube, koje su ispratile Srpsku Krajinu, a gdje bi nego u Srbiju..!

Zaista, da li je istina dragi naš Gojko, da je dragi naš i njihov Đole, pjevao svoje toliko hvaljene pjesme i prilično banalne rime na dan “Oluje”, ili su to samo zlobnici smislili da bi oskrnavili uspomenu na našeg i – njihovog – Đoleta..?

I, nije li i naš Đukanović bio prijatelj sa našim i njihovim Đolem, baš radi toga što je njima pjevao na proslavi “Oluje”..?

Naš i njihov Đole tamburao, a naš Đuka slao crnogorske oficire da salutiraju i stoje mirno na proslavi “Oluje”.

Vjerujem, Đole se obradovao na nebesima, kad si ti, Gojko, došao da upališ svijeću pored sandala Miletića, ali – nisam baš siguran da se obradovao i voštanici – to je, moramo priznati – isuviše pravoslavno..!

Đole je bio takav kakav je bio, i takvog ga volimo, iako nemamo dara da ga volimo koliko ti, ali nije premudro da ga posmrtno zaodijevamo plaštom pravoslavlja jer, Đole, bio je svetski čovjek, to bar zna naš pravoslavni vjeroučitelj, otac Gojko, rektor jedne konzervativne institucije koja se uči propovijedanju pravoslavlju.

Ovdje treba interpukcijski znak – uzvičnika!, a drugi uskličnik da stavimo iza banalnosti našeg Gojka da je njihov i naš Đole “i u mnogo čemu sljedbenik Vuka i Dositeja…”

Kako bi bilo, kad bi njegova ekselencija crnogorski ambasador u Vatikanu, kojim slučajem, čuo da je jedan pravoslavni pop sa Cetinja, palio svijeće za dušu Đorđa Balaševića.

I on bi rekao kao što je rekao otac Gojko: “E nećeš noćas, pope, ispovijedati Balaševića koliki je vjernik, nego upali te svijeće božijem čovjeku.”

I ta riječ iz Vatikana mogla bi da se pogrešno protumači, ali sam siguran da bi je otac Gojko pravilno protumačio.

Razumije se, tu bi imao šta da pridoda i Gojko Čelebić, koji je išćerao njegovu ekselenciju iz ambasade u Vatikanu, i to tako brutalno, da mi je bilo žao njegovu ekscelenciju Vlahovića, kao božijeg čovjeka..?

UMJESTO KRAJA

Često, prepodobni otac Gojko – istupa – kao da on predstavlja volju naroda.
A, to nije tačno..!

A, za to nema blagoslov..!

6 Comments
 1. Milan komentariše

  A što ćemo ako upravo ima blagoslov? A zna se i ko mu, shodno eparhijskoj nadležnosti, jedini može blagoslov dati – ili ukinuti, ako smatra da treba…

  4
  10
  1. Listantisatanista komentariše

   Zar među elitom u Sparti?

   2
   1
 2. tako stoje stvari komentariše

  Bećirove kolumne melem za dušu.
  Konačno neko tog malog čovjeka koji se krije iza velike titule, da smjesti đje mu mjesto.

  17
  3
  1. LipaLipa komentariše

   … Tako stoje stvari … Becir ko da je rodjen pored katredale, … Santa Marija della salute, … otac neki rodak duzdev (duka-vojvoda), blizi, … latini Becir, ko ce sve “povatati”, … bio Djole, pjesnk, psebno kad branio bagrenje, … malo manje kad nekog Gejdom-gluperdom, zvao, … kad otpjevao “Dno, dna”, vozdu novom poseceno, … presao sve granice, otpadnik, …. lakse bi bilo da je Kosovo, nekom poklonio, … kako Becir “nas” popa Gojka “procitao”, … manje vise isti put presao ali za godine pola, … otac Gojko, pamet obrnuo u fratre se on stanio, … kazem ja Stvari, politika velja, znamo sto, … kurva, kera ne laje radi sela, … vec radi sebe, para radi,… ako i ne laje Becir, ono kevce, pomalo … aj zdravo, …

 3. roki komentariše

  Veze nema otac Gojko sa Djoletom. Vi ste pozivali na ratove,pujdali narod da je obespravljen,pozivali na odbranu svetinja…
  Sve se zavrsavalo sa fijaskom.
  Djole je bio protiv svega toga i bas zato pope nemate previse prava na njega.

  2
  10
 4. Ivi komentariše

  To je najveći nesoj, koji je ikada pripadao SPC. Naš Djole….. Koji kreten…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.