Najstarija crkva u Kučima na Donjem Medunu

9

Piše: Nastadin Bulatović

Sa južne strane Medunske tvrđave na uzvišici na kojoj je Donjo – medunsko groblje nalazi se crkva malih dimenzija – dugačka oko šest i široka oko tri ipo metra. Hroničari tvrde da je građena u XV vijeku a možda i ranije i smatra se najstarijom u Kučima. Crkva je posvećena Sv. Đorđu. Zidana je grubo tesnim kamenom u malteru. U temeljima su ugrađeni veći kameni blokovi koji vjerovatno potiču sa bedema lirskog grada Meduna. U doba Turaka bila je porušena. Marko Miljanov je zapisao da su Turci prilikom napada na Medun 1737.godine pokušali da je pretvore u džamiju ali je prvog odžu koji se ispeo na crkvu ubio Goga Rašović, drugog odžu je prilikom penjanja uza zid ujela zmija za čelo dok je turskog barjaktara ubio Janko Jovov Ljaković. Pogibija dvojice odža i barjaktara, uznemirila je Turke pa su govorili da crkvu i Kuče bog čuva, zapisao je Marko Miljanov.

Crkva sv. Đorđa na Donjem Medunu tokom vjekova obnavljana je, dograđen joj je zvonik najverovatnije u doba vojvode Radonje Petrovića.Medunjani pamte da je imala krov od kamenih ploča, koji joj je davao autotentičnost. Tim pločama i danas je pokrivena njena apsida. Crkva na Donjem Medunu, kako zapisuje Predrag R. Petrović, veoma je značajan objekat ne toliko po svom izgledu i arhitekturi, već kao najstariji sakralni objekat Kuča.
Stoga, smatram da bi ovu crkvu trebalo još urediti i kraj glavnog puta postaviti adekvatan putokaz koji bi prolaznike obaveštavao makar o njenom postojanju.

9 Comments
 1. Ivi komentariše

  Prelijepa je. Da, znak i da se kamen očisti sva je u budji. Da zasija stara crkva…

 2. Ivi komentariše

  A gdje je zvono?. A unutra šta ima?

  2
  3
  1. Podrška za ZBNK komentariše

   Tebe je djed otac🤗 to ti je najveća kazna. Cijeli portal ti zna ime,znamo ko si ,bijednice. Lajes Drazena a on te stiti nece da objavi komentara 50, s tvojim imenom. Zahvali tome sto si -000 kanalizacija, ljudska. Zato te niko ni tretirati nece a ne bolesnu osobu dirati. Aj sad bensedin i sanjaj djeda kako te pravi, a babu kako ti je Talijani prskaju. Ovo ti je od Kuca pozdrav SRBA , a i da jesmo porijeklom…ti drze rijeci, a nismo , i babe nam nisu ucile felacio, .zahvali Drazenu sto ne da ime da ti se objavi a vrijedjas ga. Imas problem sa sobom ti znas koji je to
   Hrrrrrr,? Mlss

   1. Podrška za ZBNK komentariše

    Za pop peru , ne za ivi iako ste…al u ovom komentaru se sa sobom dopisujete. Znaci komentar je iako ivi” zna za bolesno bice sto se potpisuje kao pera.

 3. Nikola Zec komentariše

  Nikako kamen da se cisti iako bi izledala lijepo treba samo promijeniti vrata i staviti zvono ,na oltaru ostaviti kamene ploce a na ostalom dijelu krova isto tako ostvite ove stare kanalice vjerovatno radjene rucno ,treba samo malo unutra da se sredi ,to je starina i treba da svjedoci istoriju ali i da se u istoj sluzi! Ja bar tako mislim ,ako grijesim neka tako ostane!

 4. Pop Pera komentariše

  najstarije crkve u kučima su KATOLIČKE crkve, a ova na donjem Medunu je najstarija od PRAVOSLAVNIH crkava, koje su mnogo mlađe od katoličkih kojih i najviše ima tamo, jer su kuči drekalovići (a to je 80% svih kuča, ostalih 20% su starokuči, jedini pravi crnogorci tamo) primili pravoslavlje 1638 godine kad ih je preveo u pravoslavlje crnogorski vladika Ruvim Boljević…tada su drekaloviće zatrijepčani učili da govore naš jezik…crnogorsku narodnu nošnju su slabo prihvatali i do svega 100 ili 150 godina su nosili džublete…

  1. Pop Pera komentariše

   Tačno tako, i meni je moj đed stalno govorio da su kuči bili šiptari katoličke vjere, pa kad su primili srpsku vjeru onda su sebi promijenili i naciju i počeli se nazivati srbima…zanimljivo je da su većina plavi kao njihovi rođaci malisori..naravno ima izuzetaka, kao naš dražen, koji je 100% CG jer je crn kao ugarak..

   1. Ivo komentariše

    Djedovi pozadini ti primaju u guzu ka i ti , vjekovima unazad a? A neki Kuci su ti je…babe ,majke i sestre ,zato lajes kopile janicarsko. E nesreco. Sreca tvoja sto si ko si. Kujo bolesna s bjesnilom. Tebe je djed napravio!!!!!

 5. Neno Ivanovic komentariše

  Opppaaaa, tako jel…aha…😷🐇😭trandzo, nabijas li vibrator u prdaru. Vec se jednom grupom provalilo ko si, procackaj malo, 😂i ime ti svi znaju, zahvali uredniku sto se drzi novinarskog pa te stiti etika,al si provaljen-a. I to stotinu Kuca ima najmanje u toj grupi. Ja kad sam vidio o kome se radi bilo mi je smijurija ,a ti ne bi reka jer imas sam sa sobom problem. Al lajes i uvrijedio si 30% gradnjana Podgorice trandzo. Laku noc🤗

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.