Najbolji Srbi

0

Piše: Luka Tapušković

Jesmo li mi, po priči, najbolji Srbi, so srpstva? Isti mi koji dovedosmo na vlast neke druge najbolje Srbe koji potpisaše Temeljni ugovor, poboljšaše odnos sa Srbijom, Rusijom, te vratiše srpski jezik, trobojku? Po toj priči smo Srpska Sparta, srpska utopija.

Želja da vas bude. Mi „najbolji Srbi“ dovedosmo neke još bolje Srbe koji su hvala Bogu sad ražalovani iz premijerske fotelje a kojima danas Jasenovac predstavlja političko potkusurivanje i trgovinu ne bi li neki treći ušli u vlast. Isti ti najbolji Srbi su nas častili Rezolucijom o Silver Sitiju, častili nas sankcijama Rusiji, pogoršali odnose sa Srbijom gotovo do ratnog stanja i da stvar bude još gora, toliko zašli u novocrnogorstvo da im je oslačala ideja samostalne Crkve u Crnoj Gori do te mjere da je etnički Albanac morao da potpiše Temeljni ugovor sa SPC i da pokaže veće poštovanje prema najvećoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori nego Srbin Pravoslavac.

Danas, kada je usvojena Rezolucija o Silver Sitiju u Ujedinjenim nacijama, konačno se neko sjetio i srpskih žrtava i jasno otvorio polemiku u Parlamentu Crne Gore – dajte onda Rezoluciju o Jasenovcu, ako ste za pravdu. Odmah je skočilo svesrpsko prvoborstvo – nisu Jasenovac i Srebrenica uporedivi. Slažem se. Nisu! Ali šta imate u Crnoj Gori a da je Rezolucijama zapečaćeno? Srebrenicu! Imate li Jasenovac gospodo moja, najbolji Srbi? Nemate! Sa druge strane skaču drugi – usporava se evropski put, pokačićemo se sa „komšijama“. Dobro moj najbolji Srbine, a jesi li se zapitao o činjenici zbog čega je Hrvatska poslala protestnu notu Crnoj Gori zbog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu? Da li možda baštine NDH prošlost, moj najbolji Srbine? Znaš li ti moj najbolji Srbine šta je NDH radila? Dakle, packe iz Hrvatske, koja očito baštini te vrijednosti ugrožava evropski put, i ti najbolji Srbine hoćeš da zaboraviš na kosti tvojih sunarodnika, a ne bi da zaboraviš Silver Siti i sve što se tamo dešavalo jer je to svjetski trend.

Nit čojski, nit ljudski, nit junački, moj najbolji Srbine.

Samo je Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić ukazao pijetet jasenovačkim žrtvama, nazvavši ulicu po njima. A đe ste vi ostali? Nemate kad od botovanja za vaše političke predstavnike koji svakodnevno onima sa kojima vrše vlast zabadaju prst u oko glasajući za Silver Siti 56347 put za redom.

Tužno je što je potrebna svjetska reakcija protiv nas da bi se mi u Crnoj Gori sjetili da aktuelizujemo ove teme – jer su one užasne. Još tužnije je što postoje strukture koje se toj i takvoj Rezoluciji protive a sve jer im smeta beogradska politika.

Kad smo već kod Beograda i njihovih odluka, istina, Srbija nikad nije usvojila takvu Rezoluciju. A onda vas iste opet pitam – je li to opravdanje da mi to ne uradimo? Jesmo li najbolji Srbi, na riječima? Eo ispada da jesmo.

Ali djela, braćo i sestre, a ne zvona i praporci. Kad već hoćete da budete najbolji Srbi, onda budite! Saberimo se oko naših žrtava, mučeništva, svetaca, ne da bi nekom zabadali prst u oko, već su dovoljno ustaše da bi to radili, već da bi pokazali pravi pijetet žrtvama i ostvarili neraskidivu vezu između Crne Gore, Jasenovca, i svih ostalih srpskih sredina.

Pamtimo, jer ako zaboravimo, neka nas sami Bog zaboravi. A ti najbolji Srbine, zapitaj se na koju ćeš stranu. Svjetsku, koja ti donosi fingirane Rezolucije, ili na stranu svojih đedova čija krv vrišti za svjetskom pravdom koja očito nikad neće doći.

Ali u Crnoj Gori možda i hoće. Možda. Čojski je. LJudski. Junački. Crnogorski. Hoće li? Hoće li, najbolji moj Srbine?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.