16. 10. 2018. - 12:44

FLEŠ

Na protestu Palestinaca ubijene 52 osobe

Broj poginulih Palestinaca na današnjim protestima kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, gdje zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu Palestinci protestuju, porastao je na 52, a više od 1.200 ljudi je ranjeno, javlja AP, a prenosi Tanjug.
Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka sukoba u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela 2014, prenosi Rojters.
Vladajući palestinski Hamas je ranije saopštio da će masovne demonstracije protiv Izraela na granici pojasa Gaze biti nastavljene dok Palestinci ne ostvare svoja prava.
Hiljade Palestinaca okupile su se danas na više punktova oko granice Gaze i Izraela, na najvećem protestu od kraja marta kada je ta islamska ekstremistička grupa pokrenula kampanju demonstracija u cilju probijanja desetogodišnje blokade pojasa Gaze od strane Izraela i Egipta, navodi Asošiejted pres.
Izraelski vojnici pucaju preko granične ograde, u skladu sa stavom jevrejske države da će po svaku cenu sprečiti eventualni proboj granice.
Zvaničnik Hamasa Ismail Radvan rekao je da će oni “nastaviti tim putem dok prava palestinskog naroda ne budu ostvarena.
“Grupe demonstranata prethodno su pokušale da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, poslije čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *