Mujović htio da ukine odbore direktora kćerki firmi EPCG

0

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujovć želio bi da se smanje ili ukinu odbori direktora EPCG Željezare i EPCG Solara, koji broje po sedam članova, kao i da na čelu elektro-energetskih kompanija budu stručna lica. Međutim, kako je kazao, to nije moguće sprovesti zbog političkih dogovora konstituenata na vlasti.

– Prva ideja je bila da se odbori direktora u kćerkama firmama Elektroprivrede ukinu ili da se smanji njihov broj.

– EPCG Solar i EPCG Željezara imaju po sedam članova odbora direktora. Šta je to bez provociranje političkog zapošljavanja? Kada sam iznio tu ideju, kazali su mi da su karte već podijeljene. Koga vi sada da diskreditujete i eliminišete iz odbora direktora pa da broji tri člana, izjavio je Mujović u Skupštini tokom sjednice posvećene poslaničkim pitanjima.

Odgovarajući na pitanje Nikole Rakočevića (DPS) naveo je da bi podržao inicijativu da se formira radna grupa čiji bi cilj bio da na čelu državnih elektro-energetskih kompanija budu ljudi iz struke, te da ne mogu biti u menadžmentu osobe sa partijskom knjižicom. Rakočević je predložio da se stvori zakonsko rješenje koje će onemogućiti partijskim kadrovima da budu na čelu preduzeća koja treba da generišu ekonomski rast države.

– Ideja koju ste predložili da na čelu državnih kompanija budu stručni kadrovi, Saša Mujović, profesor, podržava i to je jedino i spasonosno rješenje. Vapim da društvo sazri i ide u tom pravcu. Dakle, lično podržavam, a da li je moguće implementirati ne znam. Teško bi bilo posmjenjivati sve odbore direktora zbog ranijih političkih dogovora. Pokrenite inicijativu i vidjećemo kakav moj odgovor može biti, rekao je Mujović odgovarajući na dopunsko pitanje Rakočevića.

Istakao je da je jedino rješenje da se državna preduzeća povinuju zakonima tržišta, a ne politike i da nisu taoci politike i partijske enklave, već zdrava preduzeća koja će generisati profit.

– Ako preduzeća pretvorimo u bolesnike, kome će to dobra donijeti pitao je Mujović.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.