MPŠV: U toku informativna kampanja o bespovratnoj podršci privrednicima u okviru IPARD III programa kroz prvi Javni poziv za Mjeru 3

0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objaviće 27. juna 2024. godine PRVI javni poziv za Mjeru 3 u okviru IPARD III programa. Riječ je o podršci investicijama u fizički kapital koja se odnosi na preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva. Privrednici su danas, u Privrednoj komori Crne Gore, imali priliku da prisustvuju prezentaciji ovog poziva kroz koji je obezbijeđeno 7,2 miliona evra.

Korisnici Mjere 3 su privredna društva/preduzetnici upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative, pa će prezentacije biti usmjerene na pojašnjenja kriterijuma koje moraju ispuniti da bi mogli aplicirati za objavljeni Javni poziv.

U edukaciji su, osim privrednika, učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, generalni direktor Direktorata za plaćanje Marko Radonjić, načelnik Direkcije za programiranje, Miloš Kusovac i sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Lidija Rmuš.

Javni poziv za mjeru M3 trajaće 60 dana, a obezbijeđena je podrška u iznosu od 7,2 miliona evra, za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata; nabavku opreme, mašina i uređaja.

Prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću se od 30.000,00 € do 2.000.000,00 €.

“ Zahvaljući investicijama koje je moguće realizovati kroz ovaj Javni poziv prehrambeni sektor Crne Gore daće bolji odgovor na potražnju za zdravstveno bezbjednom hranom u skladu s standardima EU” -,naglasio je Radonjić.

On je pozvao sva privredna društva da apliciraju za ova izdašna sredstva bespovratne podrške, a sve u cilju jačanja crnogorske poljoprivrede.

Predstavnici Ministarstva su kroz prezentacije objasnili da korisnici podrške mogu aplicirati iz sektora prerade mlijeka; prerade mesa i jaja; prerade voća, povrća i ratarskih kultura; proizvodnje vina; prerade maslina i prerade ribe i proizvoda akvakulture. Ovo je bila dobra prilika da se privrednici bolje upoznaju o detaljima koji se odnose na zahtjeve za dodjelu podrške, neophodnoj dokumentaciji, propisanim standardima za korisnike i investiciju, ekonomskoj održivosti projekata i drugom. Sredstva podrške za sprovođenje Mjere 3 dodjeljuju se u visini od 50% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada.

Privrednici su tražili dodatna pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako bi se što kvalitetnije pripremili za apliciranje po ovom Javnom pozivu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.