MPNI: Znanje se ne kupuje nego stiče, tražićemo informacije o obrazovnim ustanovama koje su pod istragom

0

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) saopštilo je da je danas održana prva sjednica međuresorske radne grupe koja treba da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

„Zbog kompleksnosti dokazivanja inostranih diploma stečenih pod sumnjivim okolnostima, Radna grupa je donijela zaključak da crnogorske nadležne institucije, putem međunarodne pomoći, zatraže informacije o obrazovnim ustanovama koje su pod istragom nadležnih organa u matičnim državama – Srbija, BiH i Kosovo*“, istakli su iz MPNI.

Iz tog Vladinog resora su dodali da će nakon pribavljanja potrebnih informacija, Radna grupa predložiti da se donese odluka o obustavljanju postupka priznavanja obrazovnih isprava stečenih na konkretnim ustanovama, u skladu sa Zakonom.

„Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da je neophodno preispitati izmjene nacionalnih propisa koji se odnose na priznavanje inostranih obrazovnih isprava, a da nisu u suprotnosti sa međunarodnim propisima koji regulišu oblast priznavanja, sve u cilju unapređivanja mehanizama tokom procesa priznavanja inostranih obrazovnih isprava“, navodi se u saopštenju, pa dodaju:

„U pitanju je veoma kompleksan sistemski problem koji se reflektuje na sve segmente našeg društva, a kao prioritetna oblast je prepoznato zdravstvo jer se radi o najosetljivijoj profesiji u okviru koje, kada se dese ovakve zloupotrebe, mogu izazvati nesagledive posljedice po zdravlje i živote građana“, poručili su iz MPNI.

Naveli su da je prema dostupnim podacima, najviše problematičnih diploma iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa tzv. Kosova.

„Iz tih razloga Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će inicirati sporazume o saradnji sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, radi zajedničkih aktivnosti na sprečavanju eventualnih zloupotreba nezakonitog izdavanja obrazovnih isprava. Radna grupa apeluje na građane Crne Gore da se ne bave ovakvim zloupotrebama, jer će se u svakom pojedinačnom slučaju suočiti sa krivično-pravnim posledicama, s obzirom da se znanje ne kupuje nego stiče“, zaključuje se u saopštenju MPNI.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.