Moskva: Iza američkog oružja „male moći“ krije se posebna opasnost

0

Rusija ukazuje na konfrontacioni kontekst i antiruski kurs nove američke nuklearne doktrine, što izaziva duboko razočaranje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
„Sadržaj nove nuklearne doktrine koju su SAD objavile 2. februara izazvao je duboko razočarenje. Već pri prvom upoznavanju sa njom pada u oči konfrontacioni karakter i antiruski pravac tog dokumenta“, navodi se u saopštenju.
Diplomate konstatuju da američka strana „svoju politiku povećanja količine nuklearnog naoružanja sprovodi zbog ruske modernizacije nuklearnih snaga i navodnog porasta uloge nuklearnog oružja u ruskim doktrinama“.
„Optužuju nas za smanjenje granice korišćenja nuklearnog naoružanja i za neke ’agresivne strategije‘. To nema dodirnih tačaka sa stvarnošću“, dodali su u resoru
Navedeno je da se vojna doktrina Rusije ograničava na mogućnost korišćenja nuklearnog oružja sa dva hipotetička odbrambena scenarija: samo kao odgovor na agresiju protiv Rusije i/ili saveznika uz korišćenje nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje, kao i uz korišćenje konvencionalnog oružja, ali samo kada se pod pretnjom nađe postojanje države.
(sputniknews.com)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.