Mitropolit Amfilohije: Mitrofan Ban zajedno s kraljem Nikolom učestvovao u oslobođenju Kosova i Metohije

2

Svetom liturgijom, blagosiljanjem slavskog kolača i svečanom duhovnom akademijom u slavu Božiju i u čast 100. godišnjice od obnovljenja Pećke patrijaršije i 100. godišnjice od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana, manastir Stanjevići u Budvi je danas proslavio slavu – praznik silaska Svetog Duha na apostole.

Liturgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, a prisustvovalo je i brojno sveštenstvo i narod.

Manifestaciji su prisustvovale i opštinske vlasti da čelu sa Batom Carevićem, a nakon govora mitropolita organizovan je prigodan kulturno-umetnički program.

Mitropolit je u svojoj besjedi poručio da vlasti ne postoje zbog toga da bi otimale od drugih.

„Nego da bi ono što je Bog dao podjednako podijelili svima. Mitropolit Mitrofan Ban, čiju godišnjicu danas obilježavamo, tako je radio. Sve to što je imao, podijelio je u ono vrijeme, ne samo sa svojim Grbljanima, nego i sa Crnogorcima, i sa Bokeljima i sa Brđanima”, kazao je on, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Dodao je da je Mitrofan Ban obnovitelj jedinstva Pećke patrijaršije.

„On je prvi od svih episkopa nekadašnje Pećke patrijaršije, prije i od Karlovačke mitropolije, i Mitropolije Srbije i Bokokotorske eparhije, i Mitropolije dalmatinsko-bukovinske, donio odluku sa mitropolitom pećkim Gavrilom i Kirilom Mitrovićem da se obnovi jedinstvo SPC – Pećke patrijaršije. I on je bio i predsjednik toga odbora svih episkopa”, podsjetio je vladika.

Zvanice na obilježavanju 100. godišnjice od obnovljenja Pećke patrijaršije
Kazao je da je mnogo značajna ta činjenica, kao što je značajno i da je zajedno s kraljem Nikolom učestvovao u oslobađanju Kosova i Metohije.

„Ono što je Duh Sveti utvrdio ne možemo sada mi da razaramo zbog interesa tamo nekih. Sada traže da stvaraju nekakvu novu, bezbožnu, lažnu crkvu. Crkva Božja niti je partija, niti je nacija. Jeste nacija Božja, koja objedinjuje sve zemaljske narode”, kazao je Vladika, blagosiljajući početak svečane akademije povodom 100 godina od obnove SPC – Pećke Patrijaršije i vijeka od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana.

2 Comments
  1. Traktorist komentariše

    Kad se matora pedofilčina vođa litijaš migranata narolja so šljivku te počne da laprda

  2. Traktorist komentariše

    Ovaj neuredni deminentni dedica ima da odprdi iz CG, mi imamo našu autokefalnu crkvu,

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.